Prijavite lov u mutnom, “Kod ugovornog liječnika sve su usluge besplatne”

Potpisujući s HZZO-om Ugovor o provođenju primarne zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, prihvatili smo obvezu da ne smijemo naplatiti ugovorenu zdravstvenu zaštitu opredijeljenim osiguranim osobama, kaže dr. Morena Butković, specijalistica obiteljske medicine iz Pule.
Dr. Moreno Milevoj iz Labina naglašava da su sve usluge besplatne i u ginekološkim ordinacijama, jedino što se pacijenticama koje nemaju dopunsko osiguranje naplaćuje participacija od 10 kuna po pregledu i receptu. Tako je i kod stomatologa i obiteljskih liječnika, dok su pedijatrijski pacijenti, djeca i mladi do 18 godina, oslobođeni i participacije.

U obiteljskoj medicini jedan od problema je i izdavanje raznoraznih potvrda koje naši pacijenti svakodnevno traže. Trenutno postoje potvrde o zdravstvenom stanju za potrebe medicine rada, recimo za nošenje oružja ili produljenje vozačke dozvole. Pacijenti dolaze svom obiteljskom liječniku koji besplatno izdaje potvrdu temeljem koje medicina rada naplati svoju uslugu od pacijenta, napominje dr. Butković, prenosi Novi list.

Za osiguranike su sve usluge besplatne – pregledi u ambulanti, kućni pregledi, telefonski savjeti i konzultacije, konzultacije mailom, vađenje krvi, previjanja, injekcije, tretmani kroničnih rana, obrada akutnih rana, savjetovanja, skrb i praćenje kroničara, preventivne aktivnosti, suportivna psihoterapija, EKG i slično, objašnjavaju liječnici

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...