Svečano otvoren 6. Međunarodni festival čipke Pag

Na poznatoj paškoj Pijaci danas je započeo šesti po redu Međunarodni festival čipke na Pagu. Čast službenog otvorenja pripala je gradonačelniku Paga Željku Maržiću.

– Naša čipka u  sebi nosi višestoljetnu tradiciju Paga, koju su vrijedne čipkarice s ponosom prenosile iz generacije u generaciju. Međutim, ovaj Festival pokazat će i da je lako spojiva sa modernim trendovima.  Zbog svoje tradicije i jedinstvenosti u izradi, iznimno je važan dio turističke ponude Grada Paga. Već šestu godinu za redom organiziramo ovo događanje, jer težimo biti prepoznati kao destinacija koja je jasno ucrtana u kalendar turističke ponude ne samo Paga, već i cijele Dalmacije, rekao je u prigodnom obraćanju Željko Maržić, gradonačelnik Paga.

– Paška čipka vrijedan je simbol tradicije, truda i rada žitelja Paga, ali i cijele Županije. Zbog svoje iznimne vrijednosti rado je darujemo u važnijim prigodama, dodao je župan Zadarske županije Stipe Zrilić.

Uz gradonačelnika i župana, prisutnima su se obratili predsjednica Uduge paških čipkarica Neda Oros, izaslanica Ministarstva kulture, pomoćnica Ministra Vesna Jurić Bulatović i izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović.

Otvorenju su prisustvovali izaslanici prijateljskih gradova Slavkov u Brna (Češka) i Comune di Zane (Italija) te brojni gosti, uzvanici, kao i predstavnici kulturnog i javnog života Hrvatske, a kako bi svečana atmosfera bila potpuna, pobrinula se grupa umjetnika “Koncerti po mjeri” jedinstvenom izvedbom Mozartove opere “Figarov pir”.

Naredna tri dana obilježit će izložbe zemlja sudionica, na kojima su ljepotu čipkarskog umijeća predstavile čipkarice iz Austrije, Češke, Italije, Slovenije, Slovačke, Švicarske i Hrvatske. Postavljena je i tematska izložba posvećena primjeni čipke u domu s predmetima poput zavjesa, stolnjaka, tabletića, krevetnine, ručnika i mnogih drugih.

Drugog dana Festivala čaroliju “Paške dote” obogatit će revija modne kuće Hippy Garden s motivima paške čipke, posebno izrađenih za ovu priliku. Posebna gošća bit svjetski poznata manekenka Helena Šopar, podrijeklom s Paga i velika ljubiteljica paške čipke.

Dodjelom diploma i zahvalnica sudionicima Festivala 20. lipnja završava program. Tom će prigodom članovi Udruge “Paška alka” odjeveni u odjeću iz tog doba u tradicionalnom programu dočarati kako je izgledao život u Pagu do sredine 20. stoljeća. Posjetitelji će imati priliku vidjeti ne samo šivanje čipke, već i tradicionalne običaje pranja i sušenja rublja te pripreme hrane. Gastro – sajam “Paška kužina” u kojoj će svi posjetitelji moći kušati autohtone proizvode otoka Paga zaokružit će cjelokupni program.

Organizatori Festivala su Grad Pag, Turistička zajednice Grada Paga i Društvo paških čipkarica „Frane Budak“, a pokrovitelji Predsjednica Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture i Ministarstvo turizma, dok je glavni sponzor Erste banka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...