Arbitražni sud traži da “smirimo strasti”: Saslušat ćemo vas

Arbitražni sud će idućih dana odlučiti o datumu kad će obje strane moći predstaviti svoje stajalište u vezi zadnjih događaja, do tada savjetuju mirnu krv.

U svojem priopćenju za javnost Sud je, među ostalim, napisao da sada mora odlučiti o zahtjevu Hrvatske da se arbitražni proces završi. Stoga će idućih dana odlučiti o datumu kad će saslušati obje strane te ih moli da se suzdrže od djelovanja koja bi potpalila spor ili ugrozila rad tribunala.

Iz Europske komisije su pak dopisniku RTV Slovenija iz Bruxellesa priopćili da su svjesni nastale situacije te da, iako nisu stranka u arbitražnom postupku, zabrinuto prate razvoj događaja.

Kako su priopćili, razumiju zabrinutost hrvatskih vlasti u vezi navodnog skandala s prisluškivanjem, ali istodobno poručuju da u cjelosti podupiru arbitražni postupak i naglašavaju važnost arbitražnog postupka za pravnu sigurnost obje strane. Kako navode, postoje mehanizmi u arbitražnom postupku za uklanjanje sunji koje ima Hrvatska tako da se arbitražni postupak može nastaviti.

Europska komisija naglašava značaj dobrog djelovanja Stalnoga suda za arbitražu za nesmetano i učinkovito provođenje europskog zakonodavstva u budućnosti.

Nastavite arbitražu!

Europska komisija (EK) razumije zabrinutost Hrvatske, ali podupire arbitražni postupak i smatra da u arbitražnom sporazumu postoje mehanizmi za rješavanje pitanja zabrinutosti hrvatske strane, rekla je u utorak glasnogovornica Komisije Mina Andreeva.

“Razumijemo zabrinutost hrvatskih vlasti u vezi s navodnim skandalom prisluškivanja. Međutim, EK u potpunosti podupire arbitražni postupak i naglašava važnost arbitražnog sporazuma za pravnu sigurnost kod obje strane”, rekla je Andreeva.

Po njezinim riječima, u arbitražnom sporazumu postoje mehanizmi za rješavanje zabrinutosti Hrvatske, uz istodobno zadržavanje potpunog funkcioniranja arbitražnog sustava.

“Komisija naglašava važnost dobrog funcioniranja Stalnog arbitražnog suda za glatku i učinkovitu primjenu zakonodavstva EU-a u budućnosti”, odgovorila je Andreeva na upit Hine o stajalištu EK-a u vezi s najnovijim razvojem događaja oko arbitraže.

Andreeva dodaje da je Komisija upoznata sa situacijom i razvojem događaja te da, iako nije strana u arbitražnom postupku, pozorno prati što se događa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...