Danas počinje sajam “Dani sunca” i traje do 27. srpnja

Obala kralja Petra Krešimira IV. – zadarska riva bit će tijekom druge polovice srpnja mjestom susreta i prožimanja mediteranske i kontinentalne Hrvatske. NaSajmu zdrave hrane, tradicijskih proizvoda i suvenira „Dani sunca“ koji će održati od 14. do 27. srpnja 2015. svojim će se proizvodima predstaviti proizvođači iz sedam županija; Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske, Zagrebačke, Osječko-baranjske i Sisačko-moslavačke, te Grada Zagreba. Ovo je 36. ovakav sajam kojeg pod motom „Živjeti dobro“ organizira udruga „Eko-Zadar“.

Otvorenje uz Scarlet notes

Udruga „Eko-Zadar“ sajmove „Dani sunca“ organizira četiri puta godišnje, no ovaj ljetni sajam osobit je utoliko što je privlačan, ne samo sudionicima iz zadarskog kraja i bližih županija, već i onima iz kontinentalnih krajeva Hrvatske, što nam otvara mogućnost doprinosa ukupnosti zadarske ponude sadržaja u turističkoj sezoni, pa je kod ljetnih sajmova naglasak upravo na ponudi izvornih suvenira; rukom rađenih ukrasnih i uporabnih predmeta putem kojih će se naši gosti rado sjećati svojeg boravka ovdje. Pri tom ne zaboravljamo kako je okus jedno od važnih čula u doživljaju zadovoljstva ljudskog bića, pa sajamska ponuda obiluje upravo okusima proizvoda s tradicijom. Sve ovo sažeto je u geslu našeg sajma – „Živjeti dobro“, rekla je Nives Rogoznica, članica sajamskog organizacijskog tima.

Otvorenje sajma zakazano je za 14. srpnja, tradicionalno u zalazak sunca, te će s početkom u 20.30 sati nastupiti zadarski alter pop-rock bend Scarlet Notes, za ovu priliku u akustičnom izdanju.

Na sajmu će se predstaviti ukupno 15 proizvođača, od čega njih najviše – ipak, iz Zadarske županije.

Zadrani na ovom sajmu su OPG Mladen Jezidžić koji donosi med i pčelinje proizvodi,OPG Drago Drmić koji stiže s domaćim likerima i džemovima, mediteranskim začinima i prirodnim kozmetičkim proizvodima, Kamen-dizajn koji se predstavlja nakitom od bračkog kamena, te uporabnim predmetima i suvenirima, dok Domaća radinost Radoslav Kazija nudi suvenire i druge predmete od keramike, među kojima i omiljeni lik zadarskog barkajola. Iz Biograda na Moru dolazi PTO Nekić s programom melema, ulja za masažu i drugih kozmetičkih proizvoda i proizvoda nastalih u vrijednim rukama vjerojatno najinovativnijeg bračnog para – Rade i Dragice Nekić. Predstavit će se iDom za odrasle osobe Zemunik čiji će korisnici ponuditi rukotvorine i lavandino ulje.

Stiže i eko-češnjak

Prvi put se na jednom od sajmova „Dani sunca“ predstavlja dvoje proizvođača iz Splitsko-dalmatinske županije;proizvodni obrt Fjoret iz Splita donosi nakit i ručno izrađene predmete za uspomenu od dalmatinskog bilja uronjenog u kristalnu smolu, dok OPG Dražin Živko iz Kaštel Kambelovca donosi u teglice pospremljene okuse i mirise Dalmacije – masline, kapare, bademe, motar i smokve. Iz Šibenika stiže OPG Aralica s likerima, rakijama, džemovima i prirodnom kozmetikom na bazi maslinovog ulja, iz Rijeke Domaća radinost Krašovac sa suvenirima od keramike, a iz ZagrebaKapronca d.o.o. koja, uz voćne rakije i likere, te džemove bez dodanog šećera, donosi i dalmatinsko maslinovo ulje i arancine. Također iz Zagreba, prvi puta na sajmu „Dani sunca“, predstavit će se OPG Jadranka Čerkez sa svježim i dehidriranim češnjakom iz ekološke proizvodnje, te ekološki proizvedenom jačmenom kašom. Nakit izrađen od prirodnih materijala; uglavnom od drveta, sjemenki i koštica voća, donosi Domaća radinost Vranješ iz Darde, a rakije i likereOPG Vicencinović Hergouthiz Gornje Gračenice, dok će ručno izrađene proizvode od kože; torbe i cipele ponuditi Šik cipele d.o.o. iz Kloštar Ivanića.

Radno vrijeme sajma je od 8 do 23 sata. Većina sudionika predstavlja se tijekom svih 14 sajmenih dana, no nije na odmet napomenuti kako će Dom za odrasle osobe Zemunik sudjelovati samo prvog dana sajma – 14. srpnja, dok će Domaća radinost Radoslav Kazija svoje proizvode ponuditi 15., 16., 17. i 18 srpnja, a OPG Dražin Živko 19. i 20. srpnja. Domaća radinost Krašovac sudjeluje od 14. do 20. srpnja, a OPG Jadranka Čerkez i Fjoret od 21. do 27. srpnja.

Održavanje sajma „Dani sunca“ podupire Grad Zadar sufinanciranjem u očekivanom iznosu od 13.750,00kuna. Medijski pokrovitelj je Eko-Mreža.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...