Hodanjem protiv anksioznosti i depresije

Hodanje dokazano povećava životni vijek, ali znanstvenici smatraju da gdje hodate može biti jednako važno.

Sljedeći put kad vam netko kaže da “se prošetate”, možda ga upravo poslušate.

Odlazak daleko od grada možda je upravo ono što vam je potrebno da se osjećate sretno i zdravo, jer je priroda snažan antidepresiv, kaže nova studija sa Stanforda (Nature experience reduces rumination and subgenual prefrontal cortex activation).

U studiji su sudjelovale dvije skupine ispitanika. Prva je šetala u prirodi, a druga u blizini prometne ceste. Nakon 90 minuta šetnje, ispitanicima je skeniran mozak.

Rezultati su pokazali kako šetači iz prirode imaju smanjenu živčanu aktivnost i razinu stresa.

Prethodna su istraživanja pokazala da stanovnici grada imaju 20 posto veći rizik od anksioznih poremećaja i 40 posto veći rizik od poremećaja raspoloženja u odnosu na ljude u ruralnim područjima.

Osim toga, stanovnici grada imaju dvaput veće šanse za obolijevanje od ozbiljnih poremećaja poput shizofrenije.

“Ovo istraživanje može pomoći objasniti vezu između urbanizacije i povećane stope mentalnih bolesti”, izjavio je jedan od autora studije dr.sc. James Gross.

Istraživanje sa Stanforda nudi po prvi put mjerljive dokaze da boravak u prirodi može smanjiti depresiju i anksioznost.

“Ovi rezultati sugeriraju da priroda može biti od vitalnog značaja za mentalno zdravlje u našem urbanom svijetu, piše portal Kreni zdravo.

Naši rezultati mogu pomoći u stvaranju podnošljivijih gradova za život te osigurati dostupniju prirodu svima koji žive u prenapučenim gradovima”, rekla je znanstvenica Gretchen Daily.

No, dok čekamo da urbanizam sustigne znanost (više parkova molim!), postoji puno načina da sami uvedete prirodu u vaš život.

Napravite biljni vrt u svom dvorištu, idite u večernje šetnje kroz mirnije gradske četvrti, planirajte izlete u obližnji nacionalne parkove i prirodne rezervate.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...