Milanović i Karamarko prvi put za istim stolom

Hrvatski premijer Zoran Milanović sastat će se s predsjednicima klubova parlamentarnih stranaka kako bi se raspravile i razmotrile novonastale okolnosti vezane uz provedbu Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske Vlade.

Bit će to ujedno prvi put da će za zajednički stol sjesti premijer Milanović i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Očekuje se da će na sastanku biti usvojeni zaključci o tom slučaju.

Skandal je izbio u srijedu nakon što su u hrvatskim medijima objavljeni transkript i audio-zapis koji pokazuju da su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže, Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Radi se o razgraničenju u Savudrijskoj vali gdje Hrvatska smatra da granicu treba odrediti od ušća rijeke Dragonje, gdje završava kopnena granica, i da se od te točke zaljev razgraniči primjenom crte ekvidistance. Slovenija, pak, ističe da cijeli zaljev pripada njoj, da su to njezine unutarnje vode i da je za vrijeme bivše Jugoslavije ona nadzirala cijeli zaljev te se stoga treba primijeniti načelo da svaka strana treba zadržati ono što je ranije imala. Prema transkriptu i audio zapisu razgovora Sokoleca i Drenik, objavljenom u hrvatskim dnevnim novinama, arbitražni bi sud dodijelio veći dio zaljeva Sloveniji.

HDZ će ustrajati na tome da se Arbitražni sporazum bezuvjetno i trenutno stavi izvan snage

Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač rekao je u nedjelju da će HDZ na sutrašnjem sastanku predsjednika Vlade s predsjednicima klubova parlamentarnih stranaka ustrajati na tome da se bezuvjetno i trenutno stavi izvan snage Arbitražni sporazum između Slovenije i Hrvatske te očekuju da će biti postignut konsenzus o zaštiti nacionalnih i državnih interesa.

“Ustrajemo na tome da se bezuvjetno i trenutno stavi izvan snage Sporazum o arbitraži. Sudski postupak i Arbitražni sud kompromitirani su zbog pokušaja prijevare i više nisu vjerodostojni te su zbog toga taj postupak i Sud za nas neprihvatljivi. Očekujemo da sutra bude postignut konsenzus o zaštiti nacionalnih i državnih interesa”, rekao je Kovač nakon sastanka koji je u nedjelju navečer održalo najuže vodstvo HDZ-a.

HDZ, kazao je, pozdravlja to što je prihvaćena njihova inicijativa da se sutra održi sastanak u Banskim dvorima s predsjednikom Vlade i predsjednicima klubova parlamentarnih stranaka te izvanredna sjednica Sabora u srijedu i četvrtak.

Kovač nije želio komentirati to što su slovenske stranke dale odobrenje vladi da sama imenuje novog arbitra, bez parlamentarne potvrde. “Mi se trenutno ne bavimo Slovenijom, bavimo se pozicijom HDZ-a na sutrašnjem sastanku”, dodao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...