zbirka izvorno objavljena 2012. godine

Nova Bilosnićeva izdanja na albanskom jeziku

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Tek što se vratio s međunarodnog festivala poezije Poetski Drim, koji se održava na Kosovu i u Albaniji, u Prištini, Prizrenu, i Kukësu, gdje je hrvatskom književniku Tomislavu Marijanu Bilosniću dodijeljeno posebno Priznanje za doprinos albanskoj kulturi, ovome su autoru prevedena nova djela na albanski jezik. Uz dosad prevedene i objavljene Bilosnićeve knjige na albanskom jeziku: Koji jedu ribe, Velebit, Tigar, Kalendar sna i Osamljeno drvo, najavljeno je izdanje prijevoda njegove zbirke pjesama Ogledalo i haiku zbirke Potez mača.

Pjesme iz zbirke Ogledalo, izvorno objavljene 2012. godine prevodi ugledni albanski pjesnik Adam Zaplluzhë, nekad prevoditelj u Kosovskoj energetskoj korporaciji. Zanimljivo je da je Zaplluzhë kao književnik  plodan poput Bilosnića, jer je i on autor više od stotinjak izdanja. Bilosnićeve pjesme iz zbirke Ogledalo koja je nastavak njegove novije pjesničke faze u cjelini okrenute transcedentalnom promišljanju zbilje, već su objavljene na više albanskih književnih portala, među kojima i najpoznatiji Zëri i Shqiptarëve, a najavljene su i u tiranskom tjedniku Nacional koji inače redovito prati Bilosnićevo književno stvaralaštvo, a pojavljuje se i kao Bilosnićev izdavač na albanskom jeziku. Nacional je uz zbirku Osamljeno drvo  u cijelosti  u svojim izdanjima objavio Bilosnićevu poemu Vukovar, te izbore pjesama iz zbirki Kuća, Molitve i Odisej.

Haiku zbirku Potez mača, kao i većinu Bilosnićevih djela na albanski jezik, prevodi albanski pjesnik Mustafa Spahiu, inače jedan od najpoznatijih prevoditelja s hrvatskog na albanski jezik. Zbirka Potez mača tiskana je 1984. godine s pogovorom akademika Vladimira Devidéa, koji Bilosnićev haiku navodi kao “školski primjer za mnogo toga čime se odlikuje istinski haiku.”

 

 

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar