u kazalištu lutaka zadar

Premijerna izvedba predstave “Kolo” Zadarskog plesnog ansambla

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Nova predstava Zadarskog plesnog ansambla KOLO autorice Lade Petrovski Ternovšek bit će premijerno biti izvedena na 21. Zadarskom kazališnom ljetu 9. srpnja u Kazalištu lutaka Zadar u 21:30 sati.

– Surovi i jednostavni običaji, fizikalnost muško ženskih odnosa, polazna su točka prilikom stvaranja materijala za „KOLO“. Fascinirane silinom i iskonskom snagom narodnog blaga, kreiramo kroz povremene susrete i elektronsku komunikaciju koncept predstave koja u svojoj intenzivnoj završnoj pripremi otvara nove aspekte bavljenja tradicijom. Mješavina tradicije i suvremene stvarnosti čine tjelesnu podlogu ove predstave. Oživljava  se novi, sveprisutan način oduvijek zapisan u našoj genetskoj informaciji. Običaji, rituali i vjerovanja imaju svoju duhovnu i praktičnu podlogu u zaboravljenim starim znanjima koji se oživljavaju kroz tjelesnost i različite formate izvedbe na sceni, piše u najavi.

Za koncept i koreografiju zaslužna je Lada Petrovski Ternovšek, uz asistenciju koreografkinje Mateje Bilosnić. Za glazbu se brine Aleš Zorec, oblikovanje svijetla Igor Petrovski, a za grafičko oblikovanje zadužen je Vinko Radovčić. Izvođači su Filipa Bavčević, Matea Bilosnić, Mate Ivić, Grgur Kovačić i Lada Petrovski Ternovšek.

Pokrovitelji predstave su Ministarstvo kulture RH, Grad Zadar i Zadarska županija.

Inače, Zadarski plesni ansambl osnovan je na samom početku Domovinskog rata i najstariji je plesni ansambl suvremenog plesnog  izraza u Dalmaciji. Osnivači su Sanja Petrovski i Nives Šimatović Predovan, posthumno dobitnica Grba Grada Zadra.

Zadarski plesni ansambl povezuje amatere i profesionalne plesače, organizator je predstava suvremenog plesa i festivala Monoplay – festival sola, te organizira  edukacijske programe za plesače svih uzrasta. Zadarski plesni ansambl svojim angažmanom u kulturnom miljeu grada preko dva desetljeća djeluje na edukaciji, profesionalnoj orijentaciji i približavanju scenske kultu te djeci i odraslima.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar