Trećina građana želi više dana godišnjeg odmora

Koliko su građani zadovoljni dužinom godišnjeg odmora, koje su im navike odlaska na odmor i nadaju li se isplati regresa, istražio je MojPosao na 400 ispitanika.

Najviše dana godišnjeg imaju zaposleni u institucijama, čak 26,3 dana

Zaposleni ispitanici ove godine u prosjeku imaju 23,3 dana godišnjeg odmora. U usporedbi s prošlogodišnjim rezultatima, ove godine ispitanici imaju dva dana godišnjeg odmora više.

Najviše godišnjeg odmora imaju zaposleni u velikim tvrtkama – u prosjeku čak 24,8 dana, dok najmanje dana imaju oni zaposleni u malim tvrtkama (20,6 dana).

Gledano prema tipu vlasništva tvrtke, prosječno, najviše dana godišnjeg odmora imaju ispitanici zaposleni u hrvatskim institucijama – čak 26,3 dana, dok najmanje imaju oni zaposleni u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu (21,6 dana).

Zaposleni u državnim tvrtkama najmanje zadovoljni brojem dana godišnjeg

Većina ispitanika (62%) je zadovoljna brojem dana godišnjeg odmora, dok ih 4% smatra da čak ima i previše dana odmora što rezultira smanjenjem produktivnosti. Trećina ispitanika (34%) htjela bi više dana godišnjeg i to u prosjeku 29 dana.

Najveći nerazmjer između postojećeg i željenog broja dana godišnjeg odmora je kod ispitanika zaposlenih u malim tvrtkama (imaju 20,6, a željeli bi 27,8 dana). Ispitanici zaposleni u velikim tvrtkama ili institucijama najzadovoljniji su brojem dana godišnjeg (67%).

Najmanje su zadovoljni brojem dana godišnjeg odmora zaposleni u državnim tvrtkama, njih 43% željelo bi imati više dana. Želja im je u prosjeku imati 33,3 dana godišnjeg odmora, dok trenutno imaju 24,7 dana.

Najzadovoljniji su zaposleni u hrvatskim institucijama, njih 81% zadovoljno je brojem dana godišnjeg odmora (u prosjeku čak 26,3 dana).

Godišnji odmor koristi se dva ili više puta tijekom godine

Čak 82% ispitanika će ove godine svoj godišnji odmor koristiti višekratno, odnosno priuštiti će si dva ili više manja odmora.

Probleme s dobivanjem željenog perioda godišnjeg odmora nikada nije imalo 19% ispitanika, dok ih je 36% znalo ponekad imati takve probleme. Malo više od petine ispitanika (23%) navodi da problema nema ukoliko najave godišnji dovoljno rano, no s druge strane 21% navodi da im je vrlo teško dobiti godišnji odmor u željenom periodu.

Godišnji odmor u vrijeme kada to njima odgovara najteže dobivaju ispitanici zaposleni u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem (24%) i stranom (22%) vlasništvu.

Očekivani regres u prosjeku iznosi 1.410 kuna

Velika većina ispitanika (81%) ne očekuje da će im poslodavac isplatiti regres. Regres očekuje petina ispitanika (19%) i to u prosjeku 1.410 kuna.

Ispitanici zaposleni u velikim tvrtkama ili institucijama (26%) u većoj mjeri očekuju regres nego oni zaposleni u srednje velikim (18%) i malim (9%) tvrtkama ili institucijama.

Regres u najvećoj mjeri očekuju ispitanici zaposleni u privatnim tvrtkama u pretežno stranom vlasništvu, njih trećina (33%) očekuje regres. Zatim slijede ispitanici zaposleni u tvrtkama u hrvatskom državnom vlasništvu, od kojih 29% očekuje regres. Regres u najmanjoj mjeri očekuju ispitanici zaposleni u hrvatskim institucijama; njih svega 7% ove godine očekuje regres.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...