Ustavni sud ukida presudu Sanaderu za Inu-MOL i ratno profiterstvo?

Ustavni sud do kraja tjedna objavit će odluku da je prihvatio žalbu bivšeg premijera Ive Sanadera i ukinuo jedinstvenu presudu od 8,5 godina zatvora za prodaju upravljačkih prava Ine mađarskom MOL-u i ratno profiterstvo, saznajemo iz pravosudnih krugova. U Ustavnom sudu nisu bili voljni otkriti kada će biti objavljen pravorijek u slučaju Sanader. Pozitivna odluka Ustavnog suda dala se naslutiti i nakon niza istupa demokršćanskih europskih političara koji su isticali kako je riječ o svojevrsnom testu za Hrvatsku aludirajući da je u procesu bivšem premijeru bilo mnogo propusta.

Suđenja u slučajevima Ina – MOL i ratno profiterstvo na osnovu te odluke bi se trebala vratiti na početak, saznaje tportal iz pravosudnih krugova. Međutim, to ne znači da će Sanader van iz zatvora, jer još uvijek ostaje pravovaljana presuda u slučaju Fimi media, dodaje izvor Tportala.

Iako je bilo najavljivano da će odluka o Sanaderu biti objavljena do 1. srpnja, priča se prolongirala duboko u ljeto. Ustavni sud nastoji riješiti Sanaderovu tužbu što prije kako bi se izbjegla politizacija u predizbornoj kampanji koja slijedi najesen. Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković kaže za tportal da svi znaju više od njih i da ona nema nikakvih saznanja o tome kad će biti donesena odluka Ustavnog suda u slučaju Sanader.

Objasnila je da je zbog kršenja njegovih ljudskih prava i proceduralnih grešaka uložena tužba Ustavnom sudu na jedinstvenu izrečenu kaznu u oba predmeta. Jedinstvena presuda Vrhovnog suda sastoji se od ocjene kaznene odgovornosti u dva kaznena djela. Ustavni sud može potvrditi sve točke optužnice, ukinuti jednu ili obje.

Podsjetimo, mogući pozitivan rasplet po Sanadera dao se naslutiti kada su iznenada istaknuti europski demokršćanski političari Elmar Brok i Peter Ramsauer počeli upozoravati da će se ‘Hrvatska morati pokazati koliko je pravna država u slučaju Sanader’, čime se aludiralo na to da su sadašnje presude bivšem premijeru možda dvojbene.

Mediji su već pisali da se oko očekivane presude Ustavnog suda RH u slučaju bivšeg premijera Ive Sanadera u tabloidu Bild am Sonntag oglasio i sadašnji zastupnik CSU-a u Bundestagu Peter Ramsauer, svojedobno i ministar infrastrukture u drugom kabinetu Angele Merkel, dakle od 2009. do 2013. Ramsauer je, ničim izazvan, izjavio sljedeće: ‘Nakon ponovljenih primjedaba Europske komisije, Hrvatska mora pokazati da je zemlja vladavine prava.’ Bildov se članak pak prvenstveno bavio time kako Hrvatsku čeka sudbina Grčke pa je još zanimljivije to što se u tom kontekstu uguralo i priču o Sanaderovoj žalbi Ustavnom sudu. Naglasio je da je Sanader bio iznimno popularan i drag gost europskih demokršćanskih političara.

Ivo Sanader uhićen je u Austriji prosincu 2010., u jedinstvenoj blamaži za jednog bivšeg premijera, kada je besciljno od hrvatskog pravosuđa bježao stranim autocestama. Izručen je Hrvatskoj u srpnju 2011. i od uhićenja u Austriji neprekidno je u pritvoru.

Prema pravomoćnoj presudi u tzv. aferi Ina – MOL, Sanader je primio 10 milijuna eura mita u zamjenu da se mađarskom MOL-u prepuste upravljačka prava u Ini premda je tada posjedovao samo 47 posto dionica hrvatske naftne kompanije. Također je dogovorio i izdvajanje plinskog biznisa iz Ine koji je donosio gubitak mađarskoj kompaniji i na taj način oštetio hrvatsku državu. U slučaju Hypo Sanader je osuđen za ratno profiterstvo i to je do sada jedinstven slučaj u Hrvatskoj, piše Tportal.

Sanader je prema presudi suda primio proviziju od 3,6 milijuna kuna, a od ljeta 1994. do jeseni 1995., kao zamjenik ministra vanjskih poslova s predstavnicima Hypo Alpe Adria Banka pregovarao je o kreditu koji Hrvatska treba uzeti kako bi kupila zgrade veleposlanstva u svijetu.

Dakle, u studenom 2012., Županijski sud u Zagrebu osudio ga je na jedinstvenu zatvorsku kaznu u dva spomenuta predmeta. Za slučaj Ina – MOL dobio je 7,5 godina zatvora, a za Hypo 3,5 godine. Sanader je također bio dužan u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude vratiti 3,6 milijuna kuna protupravno stečene imovine u slučaju Hypo. Međutim, žalio se Vrhovnom sudu koji je presudu potvrdio u lipnju 2014. smanjivši jedinstvenu kaznu u ova dva slučaja na 8,5 godina zatvora.

Krunski je svjedok protiv Ive Sanadera u aferi Ina – MOL Robert Ježić, nekadašnji vlasnik Diokija i Novog lista koji je potvrdio da je preko njegove švicarske tvrtke isplaćen mito Sanaderu. Međutim, novac Sanader nikad nije preuzeo te je ostao na računu njegove švicarske tvrtke.

Iako je na sudu obećao da će novac vratiti i deponirati na poseban račun suda, Robert Ježić to nikad nije napravio. U međuvremenu se Ježić od problema u Hrvatskoj sklonio u Švicarsku. Hrvatska je u ovom slučaju raspisala i međunarodnu tjeralicu za predsjednikom Uprave MOL-a Zsoltom Tamasom Hernadijem kojemu se i sudi u odsutnosti zbog davanja mita. Hrvatska je također tužila MOL i zatražila odštetu zbog Sanaderovih ugovora pred arbitražnim sudom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...