Vino i masni sirevi griju tijelo, dok ga žitarice uspješno hlade
Prehrana bazirana uglavnom na voću i povrću, poput vegetarijanske, čaj od metvice i pića od limete rashladit će tijelo tijekom nesnosnih vrućina, kaže mag. nutricionizma Sandra Krstev Barać.
Masna i teška hrana te alkohol i kofeinski napici griju organizam, dok voće i povrće, kao odličan izvor vitamina, minerala, ali i antioksidansa, primjerice ß-karotena i likopena, nude dodatnu pogodnost štiteći kožu od štetnog djelovanja sunčevih zraka. Obiluju i vodom koja služi kao dodatni izvor tekućine te istodobno hladi organizam. Bogato je i kalijem, elektrolitom koji se gubi znojenjem, a koji je nužno nadoknaditi za optimalno funkcioniranje organizma. Listu namirnica za osvježenje nadopunjuju i žitarice koje u kombinaciji s povrćem i limunovim sokom pružaju lako probavljiv obrok.
Prehrambena vlakna koja sadrže potiču pravilnu probavu te oslobađaju osjećaja nadutosti djelomično uzrokovanog i gubitkom elektrolita znojenjem. U uravnoteženom jelovnik važan je i udio proteina. Umjesto onih iz crvenoga mesa koji će dodatno zagrijati tijelo, birajte lako probavljive izvore, poput ribe, malomasnih mliječnih proizvoda i mekih sireva.
Lako kvarljivo
Zreli i masni sirevi obiluju masnoćama i solju koji ljeti onemogućuju hlađenje organizma. Ljeti se i lako kvare, a to može izazvati trovanje i dodatno iscrpljivanje organizma.
Isušuje tijelo
Poput alkohola, zaslađeni i gazirani napici povećavaju proces dehidracije i time onemogućuju kvalitetno hlađenje tijela, stoga ih je najbolje zaobilaziti u širokom luku.
Smanjite unos
Kofein potiče izlučivanje tekućine iz tijela i time djeluje kontraproduktivno na proces hlađenja. Ubrzava i metabolizam, a to se očituje dodatnim zagrijavanjem organizma.
Loš izbor
Iako mnogi u ledenoj pivi ili koktelu vide idealno osvježenje, ispijanje alkohola nije dobar izbor jer povećava proces dehidracije stimulirajući izlučivanje tekućine iz organizma.
Rashladite se uz jogurt te prilog ili salatu od žitarica
Raznovrsne žitarice, poput pšenice, ječma, prosa, kvinoje, amaranta, kus-kusa i bulgura mogu se pripremiti kuhanjem, uz dodatak maslinova ulja i soli. Ohlađene su izvrstan prilog i dodatak hranjivim salatama. Jogurt je sjajan izvor korisnih bakterija koje štite od ljetnih infekcija, a usput osvježava i hladi.