Zadarski ORaH o nezaposlenosti: “Ključno je porezno rasterećenje rada!”

Za povećanje broja zaposlenih kroz cijelu godinu potreban je niz mjera, a ključno je porezno rasterećenje rada, zaključak je s jučer održane konferencije za medije zadarskog ORaHa .

– Rad se u Hrvatskoj pretjerano oporezuje pa poslodavci pokušavaju pod svaku cijenu izbjeći zapošljavanje novih radnika. Ovaj trend potrebno je preokrenuti, a ORaH predlaže da jedan od načina bude postupno smanjenje te konačno potpuno ukidanje poreza na dohodak, rekao je novinarima okupljenima u zadarskom uredu europskog zastupnika Davora Škrleca Željko Ivanišević, koordinator Održivog Razvoja Hrvatske za IX izborni jedinicu.  Ivanišević je ustvrdio da je potrebno smanjiti porezno opterećenje pojedinca odnosno rasteretiti rad, a opteretiti kapital i imovinu.

Atana Grbić, članica glavnog foruma ORaHa, naglasila je problem nezaposlenosti mladih.

– ORaH predlaže osnivanje zaklade za zapošljavanje mladih, donošenje nacionalne strategije za razvoj ljudskih potencijala, izradu nacionalnog programa za zapošljavanje mladih kroz uvođenje socijalno osjetljivih mjera za minimalno dvogodišnje zapošljavanje mladih i pozicioniranje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao aktivnog medijatora između nezaposlenih i ekonomski neaktivnih mladih i poslodavaca,  kaže Grbić te također spominje kako je potrebna revizija kompletnog sustava jer je “nevjerojatno da se klasifikacija zanimanja iz 1998. godine do danas nije mijenjala, a znamo da je tržište rada vrlo dinamično kao i da je u visoko školstvo uveden Bolonjski sustav zbog čega je sigurno došlo do mnogih promjena  koje je potrebno uskladiti.“

Završna riječ pripala je Ivanu Guini, predsjedniku GO Zadar koji je rekao kako je porezna reforma jedna od najbitnijih mjera ali se paralelno moraju odvijati i vrlo važna reforma javne uprave ali i mnoštvo dodatnih socijalnih i političkih mjera.

– Kad govorimo o Zadru, posljednji podatak iz srpnja govori o 2790 nezaposlenih no ta brojka vara jer je velik broj radnika zaposlen sezonski, a mnogi i nisu u evidenciji zavoda. Zadarski ORaH kroz svoje lokalne inicijative stalno predlaže mjere za poboljšanje kvalitete života u Zadru, a  zapošljavanja se dotiče u skoro svakoj inicijativi ali ponajviše u “strategiji komunalnog reda” čije predstavljanje najavljujemo za idući mjesec.

Kao i uvijek, Guina je pozvao građane da se pridruže programskim timovima zadarskog ORaHa u kreiranju inicijativa i strategija pod motom “Zajedno skrojimo Zadar po svojoj mjeri”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...