Evo kako ubrzati rad vašeg računala ili prijenosnika

Koliko god vodili računa o svom računalu, s vremenom će postati sporije. Najveći razlog tomu, ali ne i jedini, svakako je zastarjeli hardware. No, ako vaše računalo ili prijenosnik nema nekih kritičnih problema kao što je oštećeni tvrdi disk ili manjak radne memorije, postoji nekoliko načina kako ubrzati njegov rad.

Provjerite je li sve na računalo ažurirano

Možda ovo ne volite čuti, ali instaliranje softwarea i uredna nadogradnja operativnog sustava uistinu može poboljšati performanse vašeg uređaja. Osim toga, vaš će sustav zbog toga biti sigurniji. Nove zakrpe u pravilu sadrže i sigurnosnu nadogradnju koja može spriječiti hakerske napade na vaše računalo. Upravo zbog toga nemojte odgađati ili preskakati ažuriranja, zakrpe, nadogradnje.

Instalirajte i koristite CCleaner

Osim što je odličan, ovaj program je i besplatan. Pomoći će vam u čišćenju smeća koje je računalo s vremenom nakupilo. Osim smeća CCleaner će očistiti i registar, zbog čega bi se operativni sustav mogao brže učitavati nakon paljenja računala. CCleaner će jednostavno očistiti vaš registry i ukloniti sve nepotrebne podatke iz njega. To bi svakako trebalo ubrzati uređaj na koje radite. U suprotnom je jedino rješenje dodavanje dodatnog RAM-a.

Ponovno pokretanje računala

Ako ostavljate svoje računalo upaljenim cijele dane, svako malo ga restartajte. Isto vrijedi i za prijenosnike koje ostavljate u hibernacijskom modu. Ponovnim pokretanjem računala možete riješiti i neke druge manje probleme, a imaju veze sa spajanjem nainternet, grafikom te sporim radom određenih programa.

Oslobodite memoriju na tvrdom disku (a možete ga i defragmentirati)

Osim ako nemate nekoliko ugrađenih diskova na računalu, pametno je osloboditi prostor na jedinom disku kojeg imate. Kada glavni disk dostigne 80 posto kapaciteta, vrijeme je za čišćenje starih datoteka. Deinstalirajte programe koje ne koristite i prebacite podatke koji vam trebaju na vanjski tvrdi disk. Osim toga, važno je i defragmentirati disk jer će se na taj način podaci s diska pravilo rasporediti, pa će opterećenje na računalo biti manje. Pretrpan disk može negativno utjecati i na cache memoriju pa je zato važno glavni hard disk održavati čistim.

Riješite se virusa

Iako to ne preporučamo, danas je moguće izbjeći viruse bez instaliranja nekog antivirusnog programa, budući da cloud usluge nude mnoga sigurnosna rješenja. Ali bez obzira na sve što se nudi u cloudu, nije na odmet instalirati program koji će skenirati sustav i možebitno prepoznati i riješiti se malwarea koji ste negdje pokupili bez vašeg znanja, javlja Net.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...