Firefox u 2016. ukida podršku za Javu, Silverlight, ali ne i Flash

Internetski pluginovi kojima je primarna svrha bila poboljšanje korisničkog iskustva relikt su prošlosti. Internetske stranice modernog doba sve manje ih koriste i okreću se široko prihvaćenim standardima poput HTML-a 5, a internetski preglednici počinju ukidati podršku za Javu, Silverlight i slične dodatke. Na tom polju prednjači Chrome, koji je u svojoj posljednjoj verziji ukinuo podršku za sve NPAPI pluginove, te uveo automatsko pauziranje svih Flash sadržaja, piše Bug.

Tim putem sada odlučuje krenuti i Mozilla, ali će biti manje rigorozna. Iz te je organizacije objavljeno da će njihov Firefox do kraja iduće godine ukinuti podršku za sve NPAPI pluginove, osim Flasha. Povrh toga, 64-bitna inačica Firefoxa za Windowse bit će lansirana u potpunosti bez podrške za ovu vrstu dodataka.

Što se tiče Flasha, Mozilla i Adobe će surađivati na poboljšanju korisničkog iskustva kroz tu tehnologiju, pa će on biti izuzet od ukidanja. Svijetlu budućnost Mozilla predviđa i za Unity, koji će u suradnji s njima razviti tehnologiju za rad bez dodatnih pluginova. Silverlight i Java, primjerice, neće biti te sreće.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...