Predavanje potaknulo stvaranje udruge proizvođača smilja Zadarske županije

Impact Centar jučer je bio ispunjen do zadnjeg mjesta povodom predavanja “UZGOJ SMILJA: Nova poslovna mogućnost za Vaš OPG“- Savjetovanje i iskustva iz prakse” koje je organizirala Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari u suradnji s Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije AGRR-om početkom u 10 sati.

Magistri agronomije braća Mario i Ivan Skelin kroz dva sata predavanja okupljene su upoznali sa botanikom i rasprostranjenošću smilja, klimom i uvjetima uzgoja, zalijevanjem i gnojidbom, iskustvima iz proizvodnje, planiranjem proizvodnje i trendovima cijena uzgoja, te su istaknuli važnost udruživanja proizvođača smilja.

Nakon stručnog izlaganja okupljenima se obratio kao primjer dobre prakse i Ivica Đurica koji se već sedam godina bavim uzgojem smilja, te je na najbolji mogući način prenio sva svoja pozitivna i negativna iskustva u vezi uzgoja smilja.

Suvremeni tržišni trendovi sve veće potražnje ljekovitog i aromatičnog bilja najčešće za posljedicu imaju nekontrolirano branje i sakupljanje što dovodi  do postupnog izostanka dragocjenih vrsta samoniklog bilja. Upravo zato potrebno je uz suradnju stručnjaka iz sezone u sezonu uvoditi sve veći broj biljaka u poljoprivrednu proizvodnju. Visoka otkupna cijena smilja, brojna ljekovita svojstva dodatni su plus za njegovu proizvodnju.

Jedan od problema koje su istaknuli okupljeni je nedovoljna educiranost potencijalnih i sadašnjih uzgajivača ljekovitog bilja i neujedinjenost proizvođača.

Na osnovu iznesenih problema uzgajivač smilja i lavande Dragan Marinović iz Poličnika, predložio je kao prvi korak stvaranje udruge proizvođača smilja Zadarske županije, koja bi nakon toga prerasla u zadrugu, što su svi okupljeni pohvalili i prihvatili kao odličan daljnji korak.

– Moramo se udružiti i zajedno jači nastupiti na tržištu, kazao je Ivica Đurica.

– Nemojmo svoju priliku i znanje dati nekome drugome, dodao je Marinović.

– Jako nam je drago da je današnje predavanje o smilju ispunilo dvoranu do zadnjeg mjesta, došli su i ljudi s Korčule, što govori o aktualnosti teme. Naročito smo zadovoljni što priča o smilju nije stala samo na predavanju, nego su okupljeni potencijalni i trenutni proizvođači prepoznali svoj plus i mogućnost udruživanja Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari stoji na raspolaganju za sve daljnje korake, te će nadležnima ponovno prenijeti potrebu za organiziranjem edukacije za uzgajivače ljekovitog i aromatičnog bilja. Kada ljudima pružimo licenciranu edukaciju i pomognemo im da se udruže možemo očekivati pozitivne korake, kazala je Marta Pintur dopredsjednica i voditeljica ureda Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari.

Predsjednik udruge za ruralni razvoj Ravni kotari Vlado Rapan dodao je kako je jedan od ciljeva rada udruge osvješćivanje vrijednosti prostora Ravnih kotara, te je istaknuo kako je udruga kroz nepunih godinu dana velikim brojem predavanja i ostalim angažmanom stvorila priliku da Ravni kotari vrate svoj stari sjaj. Dodao je kako će udruga pomoći svim svojim kapacitetima da priča o smilju dobije sljedeći korak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...