Sutra prvi “Orada kup” u Kalima

Sutra, 17. listopada u Kalima će se održati 1. Orada kup, ekipno natjecanje u ulovu orada s obale u uvali Mala Lamnjana.

Ekipu čine dva natjecatelja, a prijavljeno je desetak ekipa iz raznih dijelova Hrvatske.

Večeras će se održati okupljanje ekipa natjecatelja i izvlačenje brojeva pozicija za ulov u prigodno uređenom prostoru u uvali Mala Lamnjana, kao glavnom poprištu događanja.

Samo natjecanje trajat će sutra od 9 do 17 sati, nakon čega slijedi vaganje ulovljene ribe i proglašenje pobjedničke ekipe (1 gram = 1 bod), koju očekuje zaslužena nagrada.
Slijedi potom zabavna večer uz nastup glazbenih izvođača.

Natjecanju će nazočiti i znanstvenici s Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, koji će sa znanstvene strane obraditi ulovljene orade (vaganje, mjerenje dužine, određivanje spola, jer je poznato da je orada dvospolac, u prvom dijelu spolne zrelosti je mužjak, a nakon što prijeđe težinu od 0,50 kg – 0,60 kg postaje ženka).

Orada, komarča ili podlanica – kako je mi u našem kraju uglavnom zovemo, zanimljiva je i stoga što se smatra da ima jedno od najukusnijih mesa od svih vrsta bijele ribe, zbog čega je vrlo cijenjena u gastronomiji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...