Zadarskoj bolnici trebaju novi mamograf i ultrazvuk

Mjesec borbe protiv raka i svjetski Dan zdrave dojke zadarska Liga protiv raka obilježila je svojim uobičajenim aktivnostima, posebno se osvrnuvši na zamolbu upućenu Ministarstvu zdravlja u svezi nabave novog mamografa i aparata za ultrazvuk, pošto su ta dva aparata u zadarskoj bolnici dotrajala i potrošena te jedva obavljaju svoju funkciju.

Čim je u javnost izašla informacija o lošem stanju aparata vrlo bitnih u dijagnosticiranju i liječenju karcinoma, Liga protiv raka pokrenula je određene korake ispitivanja tržišta medicinske opreme kako bi pokrenula postupak same nabave i zamjene. Akciji su se priključile udruge Europa Donna i Sve za nju, kao i Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije.

Postoje dva uređaja u zadarskoj bolnici, jedan je iz 2001., a drugi 2003 .godine. U svijetu se smatra da je nakon 5 do 7 godina aparat tehnološki zastario uređaj, jer dolaze nove generacije uređaja s boljom slikom i manjim zračenjem. S našim postojećim uređajima pojavio se problem kad smo ih pokušali modificirati u svrhu dobijanja bolje slike,što je dovodilo do čestih kvarova. Nismo mogli raditi mamografije dok nismo dobili savršenu kvalitetu slike. Pitanje je do kad ćemo moći raditi s ovim zastarjelim uređajima. Novi uređaj kojeg bi trebalo nabaviti jest potpuno digitalizirani mamograf sa samo jednom novom komponentom koja se ne bi trebala kvariti. U prvom ciklusu naših akcija napravljeno je 15000 pregleda, u drugom 13000, a u trećem 12700. U zadnjem, četvrtom ciklusu napravili smo oko 3000 pregleda, a nadamo se da ćemo do kraja ciklusa uspjeti pregledati sve žene ako za to budu ispunjene tehničke pretpostavke, rekao je dr. Damir Kasap radiolog iz zadarske bolnice.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u Hrvatskoj se provodi od 2006. godine, te je u tijeku četvrti ciklus. Programom su obuhvaćene žene u dobi od 50 do 69 godina starosti. Tijekom prva dva ciklusa Zadarska županija ostvarila je zavidan rezultat u odazivu, nešto manji u trećem i četvrtom. Razlozi tome baš su česti kvarovi mamografa. Od svibnja 2010. odlukom Ministarstva zdravlja zadarskoj županiji prekinut je ugovor s dvjema privatnim mamografskim jedinicama, te je sve ostalo samo na bolničkom mamografu. S obzirom na stanje aparata, program se već dva mjeseca ne provodi.

U Zadarskoj županiji prosječno od raka dojke oboli između 100 i 110 žena, s prosječnim godišnjim povećanjem stope novooboljelih za 2,4%. Godišnje od raka dojke na našem području umre između 35 i 40 žena. Prema izvješćima liječnika obiteljske medicine za 2014. godinu, u Zadarskoj županiji živi 951 žena s dijagnozom raka dojke od čega ih je čak 48% mlađih od 65 godina. Zbog svoje bolesti one trebaju učestale mamografske i ultrazvučne kontrolne preglede. Ovog trenutka kemoterapiju na Onkološkom dispanzeru primaju 64 žene s dijagnozom karcinoma dojke, a valja istaknuti kako je sve veći broj mladih žena pogođenih ovom bolesti, opisala je stanje voditeljica onkološkog odjela dr.Vesna Telesmanić Dobrić.

Osim mamografa, veliki je problem i s ultrazvukom koji je potpuno zastario i dao svoje. Svaki mamograf u svom radnom vijeku odradi 25000 pregleda godišnje i onda se treba zamijeniti, no, zadarski u tom tempu radi već 12 godina. Kupovinom novih aparata omogućit će se kvalitetnije liječenje i prevencija ove opake bolesti, te bi zadarska regija ponovo bila ravnopravna s ostatkom Hrvatske. Prema dobivenim ponudama, cijena novog mamografa iznosila bi nešto više od milijun kuna, a njime bi se mogla raditi i kryobiopsija dojke, te pacijentice zbog tog pregleda ne bi trebale ići u Zagreb ili Split.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...