Ante Baraba Miš: “Hrvatska je spremna za psihijatriju!”

Ante Baraba Miš uputio je dopis medijima, a u svojem je tekstu iznio vlastito mišljenje o stanju u državi na političkom planu. Između ostalog, smtara da je Hrvatska zrela za ludnicu. Što sve Ante Baraba Miš kaže, možete pročitati ovdje:

HRVATSKA JE SPREMNA ZA PSIHIJATRIJU

                                                                                     /Ab love principum. Početak

                                                                                      je od JUPITERA, tj. počmimo od

                                                                                   najvažnijeg, lat.izreka/

 

Dobri ljudi,  krajnje je vrijeme da  razmišljate svojom glavom. Ne misliti, već razmišljati jer nitko nije proizvod samog sebe. Ova  opljačkana i opustošena država putem medija utuvila vam je u glavu da je najvažnije tko će biti Premijer, sabornik, čelnik neke političke opcije, a dragog mi Boga i pogrebnik.

Da bi u osnovi mogla postojati država u bitnom ona mora imati narod, teritorij i vlast. Kažimo da ovo dvoje imamo, premda ni to nije točno jer niti imamo definirane granice niti imamo političko jedinstvo njenih žitelja. Što se dešava s vlašću. Sustav za zaglupljivanje je državne vrhovnike i  dužnosnike od njih stvorio, ni manje ni više, nego mentalno retardirane osobe.

Dakle, stvorio je osobe koji umišljaju da bez njih ništa ne postoji i da bez njih ništa nije moguće. Svakog jutra slušam, otprilike ovako, onaj je učinio to i to, baš ga treba nagraditi, on je taj pravi kojeg čekamo pa se znam našaliti da kako će mene nagraditi što sam im jutros dao kišu.

Tako mi opet kao kupidne kukavice i gospodski kastori smatramo da je važnije da naš Premijer bude Milanović, Karamarko ili Ljubo iz Siska, umjesto da shvatimo da je najvažnije da Republika Hrvatska ima Vladu.

Koliko su vas uplašile kojekakve tajne službe, policijska i druga upravna tortura uz pomoć činjenice da već dvadesetpet godina najsposobnije radno aktivno stanovništvo ne radi, najbolje se vidjelo kadrovima iz izborne noći. Poltronstvu nije bilo kraja pa ni onda kada su se brisale suze ne shvaćajući da je nebo uvijek iznad nas. Uvjereni ste da je ova ili ona stranka ili pak osoba rješenje, smatrate i dalje da moramo imati jednopartijsku Vladu i da mješoviti izbor nije moguć.

Naprotiv, ja sam mišljenja da samo stručna Vlada tkz. koherentna i tehnička, koja bi bila sastavljena od dokazanih stručnjaka može polučiti rezultate. Bilo bi čak i poželjno da izabrani kandidati u njoj ne budu „čuvari pečata“ jer bi u startu bila isključena politizacija budući da je dosadašnja državna politika svedena na „ratovanje“ prevarama, a ne predviđanjem problema i mjera za rješavanjem nastalog problema.

Sve reforme koje bi mogle donijeti bolji život, leže na proizvodnji, bilo dobara bilo usluga. Dakle, zasukavanje rukava, rad od jutra do mraka, samo rad i ništa više može nam pomoći, a to vam nitko ne nudi. Budite svjesni da samo tako možemo izaći iz krize.

Još ni od jednog Premijera, člana Vlade RH-e, stranke ili gradonačelnika, koji ni po slovu zakona ne odgovaraju nikome, nisam čuo i dobio podatak što je konkretno svojim živim ljudskim radom učinio, sve se svodi na zaduženja. Ama baš ni jedna investicija nije učinjena bez kredita, a kako su banke sve osim HPB-e u stranom vlasništvu, došli smo u situaciju da će nas samo kamate ogoliti do kosti i nije uopće čudno što je naš dug tako rastući. Mora se kazati da bankaroide glavnica nikad nije ni zanimala, samo kamate, jer onog trenutka kad ste se zadužili vi ionako niste vlasnici vlastitog novca već banke i to kako onog kojeg ste založili tako i onog kojeg će te dobivati kao plaću. Ako dobijete otkaz, što opet mogu banke diktirati direktnim utjecajem na proizvodno tržište, ostaje vam sam omča oko vrata ili bolnica.  Zato to nisu investicije već zaduženja. Prije trinaest godina sam problem vanjskog duga istakao kao gorući problem (na jednom sučeljavanju u Splitu držao sam ispred sebe arak papira s iznosom vanjskog duga, no kamera HTV-a je odbila to prikazati tako da me je presjekla iznad prsiju da se to ne vidi, o .a.).

Danas vjerujete da će nas promjena valutne klauzule izvući iz recesije.  Koji kozmetički svjetlopis. Ima puno bezglavog u tim reformama jer je nemoguća misija zakonska zabrana devizne štednje, dapače i ono malo što je ima otišlo bi vani. Uz to nastala bi eksplozija vanjskog duga, ovo neminovno ubrzava državni bankrot,  to i ja ka seljak znadem, a mnogi tu vide spas. Čudan je to neki „most“ vlasti i naroda čija bi realna plaća, a time i kupovna moć bila svedena na manje od 300 EUR-a u situaciji kada vlastite proizvodnje država nema.

Za Boga miloga otvorite prozor.

Samo živi ljudski rad stvara novostvorene vrijednosti i valja državu graditi na proizvodnji. Za to su nam prijeko potrebni inženjeri, radnici i seljaci, a ne jednopartijski Premijer.

Znademo svi iz osnova da je standard stupanj potrošnje, a što mogu naši najbolji potrošači taj srednji sloj kad ih nema jer su besposličari. U nedostatku pameti napravili smo fluktuaciju visokog školstva za menadžere tako da smo išli čak i grane gospodarstva selektirati na takvo promašeno školstvo posebice u turizmu i ugostiteljstvu ne shvaćajući da je njihov zadatak seljački rečeno kako prevariti, dakle, čisto trgovački, ne shvaćajući da je adekvatna usluga i dobar proizvod najbolji menadžer.

Gdje možete tražiti uspjeh ako sami proizvodnje nemate i tko će ubrati plodove njihova plasmana nego strani proizvođač i nešto mrvica uvoznik. Kada smo već kod ugostiteljstva i turizma mi onda slobodno možemo kazati da mi već sada nemamo svoj turizam i ugostiteljstvo nego je on Njemački, Talijanski, Ruski i ini  turizam u Hrvatskoj jer sve što im treba nabave drugdje uključujući i radnu snagu, a ne u Hrvatskoj. Isto nam je i u ostalim granama gospodarstva posebice u poljoprivredi premda smo mi izričito poljoprivredno turistička zemlja.

Isto nam se dešava i u našem pravnom sustavu. Niti jedan izabrani sabornik ne govori da je potrebito promijeniti i sam  Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor. Dakle, opet su važni oni sami za sebe i opet su sami sebi svrha!?

Realno, naša država ima manju potrebu za, nazovimo ih vršiteljima vlasti, nego jedan srednjoeuropski grad. Pa čemu na manje od pet milijuna nama treba 151 sabornik, komu treba toliko ministarstava i čak 526 jedinica lokalne samouprave.

Po mom uvjerenju mi ne trebamo više od sedamdesetjednog zastupnika. Isto tako toliko bi trebali imati izbornih baza te svakako potpuno željeno biranje tkz. preferirano glasovanje (ne preferencijalno kako pišu i govore neupućeni, o. a.) da se uvijek znade koga treba pozvati na odgovornost. Tada nam se ne bi desilo da imamo izbornu bazu koja se od neke druge razlikuje i za 100 000 birača ili pak da u Saboru sjede osobe s nešto više od stotinu glasova!? Druga je mogućnost da cijela RH-a bude jedna baza elektora.

Sve drugo je demagogija radi uhljebljenja i stranački nepotizam koji nužno dovodi do lanca nula. Nule se uvijek vežu u lanac, davno reče Milan Kundera. U tim činjenicama leže sva ova ucjenjivanja političkih čelnika pa i onih koji po prvi put ulaze u vlast jer se odmah postavljaju kao Jupiter.

Točno je da neki političari govore da to treba smanjiti, no ne predviđaju modus pa jednostavno će mo opet imati podjelu po partijskim knjižicama na naše i ostale. Zašto primjerice Božo Petrov ne kaže da će Metković ili Primošten izgubiti status grada, što bi realno trebalo biti, zašto u svom programu nema pokazatelje takova kresanja i čemu dubioza oko pet regija kad je naša država prirodno satkana samo od tri. Po prirodi stvari naša država ima samo tri regije, Primorsku, Gorsku i Zagorsku jer to određuju prirodni uvjeti života kojima treba prilagoditi sve administrativne monade. Samo tako nam ne će opustjeti otoci ili Lika i Gacka. Svi uvjeti gospodarenja neminovno su vezani za prirodu i čemu priče o Učki kao hrvatskoj Himalaji, razumnome nije jasno. Kad smo već kod te naše „Himalaje“ valja napomenuti da mi tamo imamo jednu drugu „grdosiju“ daleko najbogatiju neproizvodnu pravnu osobu u državi. Ona se zove Turistička zajednica Istre i sav kriminal vezan je za plasiranje tog novca privatnim „investitorima“ te prodaji krajobraznog bisera u prvom redu morske obale Istre kao vjerojatno najljepšeg dijela svijeta. Iako je najpoznatija budnica, Još Hrvatska ni propala, Istrijanska, Istra je sve više tuđinska. Takav scenarij klijentelističkog vođenja države očekivano zadesiti će i Dalmaciju, a u čemu svoj obol ima naš Ustav u kojem samo što ne stoji da je Tursko Carstvo zaslužno za stvaranje države u kojoj živimo. Zašto ovo napovidam, zato da vratite vijuge i vidite koliko je minuta RTL dao „novoj snazi“ i shvatite da je to ulaznica za ostale „Turske marine“ duž Jadrana. Nešto slično smo imali za vrijeme Zrinskih i Frankopana kada je propao savez Francuske, Mađarske i Hrvatske pa koliko god Napoleon bio omražen on je stvaranjem Ilirskih provincija u neku ruku dao zadovoljštinu žrtvi Zrinskog i Frankopana.

Dakle, podkusurivanje hrvatske države kao cjeline bilo izbornim zakonom, afirmacijom likova krupnog kapitala, glomaznim državnim aparatom, izostankom ciljanog školovanja i cjeloživotnog obrazovanja ili pak samim sadašnjim Ustavom, Republika Hrvatska nužno ide na vješala i bez psihijatrije.

Očekujem dobro promišljenu koaliciju kao prvi korak, kao ugovornu obvezu svih. Koaliciju koja će imati bitne odrednice u unutrašnjoj i vanjskoj politici koja nužno mora donijeti posve drugačiji Ustav i sustav vlasti, a ne da bude izvor samovolje nego onu koja će stvarno predvidjeti vlast Hrvatskog Sabora u kojoj i saborska manjina i opozicija uopće, mora imati pozitivnog udjela.

Ante Baraba Miš

U Pagliuchu, 11. studenog 2015. godine

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...