Bilosnićev “Tigar” preveden na 14 svjetskih jezika!

Poslije velikoga španjolskog uspjeha zbirka “Tigar” Tomislava Marijana Bilosnića doživljava novu novu svjetsku recepciju. Do kraja 2015. godine pod naslovom „El tigre / Tigrul“ ova će zbirka u španjolsko-rumunjskom prijevodu ugladati svijetlo dana i u Rumunjskoj. Bit će to, u cijelosti ili izboru Bilosnićev “Tigar” preveden na četrnaesti svjetski jezik.

Naime, međunarodni portal CONTEMPORARY LITERARY HORIZON u Bukureštu, u Rumunjskoj, 18. studenoga 2015. godine  na svojim je stranicama objavio pjesme Tomislava Marijana Bilosnića iz njegove kultne zbirke Tigar, najavljujući do kraja godine i posebo izdanje zbirke “Tigar” u dvojezičnom izdanju na španjolskom i rumunjskom jeziku. Pjesme je na španjolski prevela ugledna hispanistica dr. sc. Željka Lovrenčić, a na rumunjski Diana Dragomirescu, dok je urednik zbirke  poznati rumunjski pjesnik Daniel Dragomirescu. Knjiga se tiska u svjetski poznatoj Biblioteci Universalis “ORIZONT LITERAR CONTEMPORAN”. Na naslovnici “rumunjskog” Tigra je “Zdenac života” Ivana Meštrovića, (1905), čime izdavač daje značaj ovome izdanju hrvatske umjetničke provenijencije. Predgovor Bilosnićevom “Tigru” i ovoga je puta napisao akademik Alfredo Perez Alencart, urednik njegovoga španjolskog izdanja.

Bilosnićeva zbirka „Afrika“  koja je nedavno na španjolskom objavljena u dvobroju časopisa Most / The Bridge za međunarodne književne veze  Društva hrvatskih književnika, po svemu sudeći kreće putom „Tigra“. Naime, na uglednom i vrlo čitanom potralu glasovitog čileanskog književnika hrvatskih korijena Andresa Moralesa Milohnića u Čileu objavljen je ciklus pjesama iz zbirke pjesama „Afrika“. Na istom portalu prije nekoliko godina pojavile su se i Bilosnićeve pjesme iz zbirke „Tigar“, koja je u međuvremenu prevedena na četrnaest jezka što je svjetski prevodilački rekord nekog hrvatskog djela kojega je dosad držao „Ero s onoga svijeta“ preveden na devet jezika. Isto tako pjesme iz zbirke „Afrika“ prezentirane su nedavno i u Španjolskoj za vrijeme predstavljanja Bilosnićeve zbirke „Tigar“ koja je objelodanjena za cjelokupno hispansko područje. Kao i zbirku „Tigar“, tako je i „Afriku“ na španjolski prevela dr. sc. Željka Lovrenčić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...