Dolazak ljudi na Mars pripremit će robot Valkyrie

Još prije dvije godine, NASA je osmislila robota koji je na Zemlji trebao sudjelovati u akcijama spašavanja nakon prirodnih i inih katastrofa, no pojavila se i misao o pripremi terena na Marsu za ljude. Američka svemirska agencija je sad dala prototipe za dva sveučilišta na kojima će se odraditi napredna istraživanja i razvoj, kako bi roboti zamijenili astronaute na početku priče o putovanju na Crveni planet.

NASA-u posebno zanimaju androidi, roboti nalik na ljude zbog toga što mogu pomoći astronautima u ekstremnim uvjetima u svemiru – ili ih čak potpuno zamijeniti. Njihov R5, popularnijeg imena Valkyrie, čini se kao izvrstan izbor za nastavak razvoja i prenamjenu robota za istraživanje dubokog svemira.

Robotski laboratoriji MIT-ja i sveučilišta Northeastern u Bostonu tako će dobiti vlastite primjerke, uz tehničku podršku i financijske injekcije od 250 tisuća dolara godišnje izravno iz NASA-e. MIT-jev tim će raditi na razvoju naprednih algoritama za autonomiju robota, kako bi on funkcionirao i ispunio misiju bez potrebe za stalnim naredbama sa Zemlje.

Jedan od najvećih problema u razvoju ovog robota i istraživanju Marsa je mogućnost pada. Pored neovisnosti tako se mora raditi i na pokretljivosti robota, kao i zaštiti od mogućih oštećenja. U slučaju da se robot razvije dovoljno dobro, za očekivati je da će nakon rovera posjetiti Mars u pripremi prve ljudske kolonije za istraživanje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...