Djed Božićnjak obišao svijet i dostavio više od 6 milijardi poklona

Djed Božićnjak je obišao gotovo čitav svijet i u petak ujutro bio je iznad Kanade, prema internetskoj stranici zapovjedništva američke protuzračne obrane NORAD, te je tijekom noći djeci širom svijeta dostavio više od šest milijarda poklona.

NORAD je ove godine obilježio 60. godina redovitog praćenja leta Djeda Božićnjaka, a tradicija je posljedica zabune lokalnih novina u Coloradu koje su umjesto telefonskog broja prodavaonice u kojoj se djeci nudio razgovor s Djedom Božićnjakom objavile telefonski broj NORAD-a.

Zaposlenik NORAD-a, koji se javljao na telefon, davne 1955. uvjerio je djecu da Djed Božićnjak stiže kako je planirano i to je bio početak tradicije redovitog izvještavanja djece o kretanju Djeda Božićnjaka svijetom, danas uz pomoć satelita i aplikacija na pametnim telefonima te na društvenim mrežama.

NORAD je objavio kako su američki lovci dočekali Djeda Boićnjaka na ulasku u američki zračni prostor iz smjera Kanade i potom osigurali njegov let nad SAD-om. Prije toga već je, prema karti NORAD-a, bio i u Europi.

“Djed Božićnjak morao je usporiti pri ulasku u američki zračni prostor jer inače leti brzinom svjetla”, kazao je glasnogovornik NORAD-a Mike Kucharek, dodajući da je točna putanja njegova leta vojna tajna.

Američko ministarstvo poljoprivrede objavilo je kako je izdalo u četvrtak posebnu dozvolu za ulazak u SAD sobova Djeda Božićnjaka bez propisanih strogih sanitarnih kontrola kako bi se djeci pokloni dostavili na vrijeme.

Ministarstvo je u smrtno ozbiljnom priopćenju procijenilo da se može odobriti iznimka jer su stručnjaci procijenili da sobovi predstavljaju “zanemarivi rizik”.

“Tijekom sezone darivanja odlučili smo otpisati i uobičajene troškove podnošenja zahtjeva i troškove inspekcije i prekovremenog rada”, napisao je glavni veterinarski inspektor John Clifford.

“Američko ministarstvo poljoprivede željelo je učiniti sve što može kako bi pomoglo Djedu Božićnjaku”.

Odluka ministarstva poljoprivrede jedna je od nekoliko koje donose tijela američkih vlasti a sve kako bi Djed Božićnjak mogao na Badnju večer neometano obaviti svoj posao.

Tako je ministar prometa Anthony Foxx u četvrtak objavio kako je savezna uprava za zračni promet odobrila zahtjev Djeda Božićnjaka za specijalnim prijevozom zračnim putem saonica koje voze sobovi.

“Savezna uprava za zračni promet provela je nadzor i utvrdila da neobično vozilo može proletjeti američkim zračnim prostorom”, naveo je Foxx.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...