Iduće godine u Grabovaču stižu Španjolci!

U Pećinskom parku Grabovača u općini Perušić, protekla godina bila je iznimno aktivna, ispunjena novim velikim projektima, povećanjem broja posjetitelja, ali i jedinstvenim gostima s područja Europske unije koji su u sklopu volonterskih projekata bili dio njihova rada i edukacije.

S velikim zadovoljstvom iz Grabovače najavljuju kako se taj trend nastavlja te kako nakon 50 skauta iz Belgije i 12 volontera iz Francuske, iduće godine u Grabovaču dolaze Španjolci.

– Napisali smo najbolji projekt, na prvom smo mjestu i  krećemo u provođenje projekta  “Discover Croatia: Think green, act for future”, što je zapravo i naš slogan. Kroz taj projekt dolazi nam 15 mladih ljudi iz Španjolske koji će boraviti u Pećinskom parku Grabovača tokom srpnja 2016. Cilj nam je ponovno raditi besplatne tečajeve španjolskog jezika, odnosno omogućiti našoj djeci mogućnost učenja stranih jezika. U 2015. godini djeca su u Lici učila francuski, a u 2016. će učiti španjolski, izjavila je ravnateljica parka Katarina Milković.

Naime, kroz projekte s Belgijancima i Španjolcima u Lici je održan dvomjesečni besplatni tečaj francuskog jezika za lokalnu djecu, a napravljeno je mnogo i po pitanju čišćenja divljih deponija.

Slično će biti u narednoj godini pošto će partneri na projektu, koji ovaj puta dolaze iz Malage i Madrida, osim aktivnosti učenja španjolskog jezika u praksi raditi jedan discover area od materijala koji se nalaze u prirodi, slagati igralište za sve najmlađe posjetitelje i naravno provoditi aktivnosti vezane za čišćenje deponija i špilja od smeća.

Od 2009. godine, odnosno godine osnutka Parka, kroz njega je prošlo više od  26.000 posjetitelja, samo u protekloj godini zaposleno je 14 osoba, dok se  kroz volonterske projekte uspjelo ostvariti kontakte s lokalnim stanovništvom kroz sklapanje ugovora sa fizičkim osobama koje imaju prazne kuće u koje smještaju volontere.

– Omogućimo im da ostvare dodatne prihode unutar svog kućanstva. Kroz te novce inicirana je obnova starih kuća, koje bi u neko dogledno vrijeme mogle biti u funkciji za kategoriziranje, znači da se iznajmljuju kao turistički smještaj. Za sad su to još uvijek kuće koje se iznajmljuju volonterima, one nisu kategorizirane i nemaju nikakve zvjezdice i mi s njima sklapamo ugovor preko projekta, pojasnila je ravnateljica.

U parku smatraju kako bi dodatni prihodi trebali biti potreban poticaj lokalnom stanovništvu da se i dalje uključuje sa svojim resursima u rad Parka te izvrstan primjer kako je turizam projekt čitave zajednice koja samo zajedničkim djelovanjem može biti uspješna, inovativna i konkurentna na tržištu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...