Mitovi o mamurluku i “pametnom” pijenju alkohola

Svejedno je kojim rasporedom pijemo piće, bitna je popijena količina, simptome mamurluka kava će pogoršati, a tablete je najbolje izbjegavati jer oštećuju jetru.

Lijekovi za ublažavanje mamurluka različiti su gotovo koliko i pića koja ih uzrokuju, od jedenja paste za zube do pijenja rasola. Mamurluk je reakcija tijela na trovanje alkoholom, a velike količine pića „uzdrmaju“ središnji živčani sustav,  zbog čega se javljaju glavobolja, vrtoglavica i mučnina. Stručnjaci kažu da što je zabava uz alkohol bolja , to je veća cijena koju plaćamo mamurlukom sutradan.

Mit br.1: Mamuluk jednako pogađa muškarce i žene

Čak i ako žena pije isto piće kao muškarac, činjenica je da će nju mamurluk pogoditi više. Tome je uzrok što muškarci u svojim tijelima imaju pohranjene veće količine vode nego žene, a upravo ta voda pomaže razrijediti alkohol koji se popije. Ženama koje popiju istu količinu kao i muškarci, mnogo je veća koncentracija alkohola u krvi.

Mit br. 2:  Samo oni koji “eksaju” žestice imaju intenzivan mamurluk

Iako je istina da „eksanje“ žestica uzrokuje brže pijanstvo, intenzivan mamurluk javlja se i kod onih koji piju polako. Ovisno o tjelesnoj građi pojedinca, već tri do četiri pića mogu biti okidač za simptome mamurluka. Rješenje je pijenje vode ili bezalkoholnog pića kako bi se tijelo moglo hidratizirati i smanjiti ukupnu količinu alkohola u krvi.

Mit br.3: Žestoko prije piva

Nije  bitno pijete li žestoko piće prije ili poslije piva, računa se ukupna količina alkohola u krvi. Naravno, bit će vam mučnije ako miješate pića, no za mamurluk je svejedno koje piće pijete prije, a koje poslije.

Mit br.4: Jedenje tjestenine prije spavanja blokira mamurluk

Jelo u kasnim satima nije pametno rješenje za želudac načet alkoholom.Osim toga, znanstvenici tvrde kako će masnoće mnogo bolje  potpomoći apsorpciju alkohola ukoliko jedemo prije pijenja.Jedini trik koji pali kao svojevrsna blokada mamurluka su velike količine vode prije spavanja.

Mit br 5: Tablete za ublažavanje boli

Sedative, tablete za upale i slično ne treba piti prije spavanja jer će njihovo djelovanje prestati dok se probudimo. Ako je glavobolja jaka, treba je ublažiti snom i tuširanjem, a tek u krajnjem slučaju tabletom. Razlog zbog kojeg stručnjaci ne savjetuju pijenje tableta je to što one dodatno opterećuju jetru.

Mit br.6: Alkohol pomaže da bolje spavamo

Ovo je veliki mit tvrde znanstvenici koji su otkrili da pijenje alkohola ometa san i umanjuje njegovu kvalitetu. Zbog toga čak i ako pod utjecajem alkohola  čovjek spava dulje, neće se probuditi odmoran.

Mit br. 7: Kava liječi

Pijenje kave ujutro pogoršat će postojeće simptome mamurluka. Budući da je kava diuretik, ona će iz organizma izbacaiti i to malo vode što ima, a najbolje je izbjegavati bilo kakve napitke s kofeinom. Najbolje je piti običnu vodu ili multivitaminska pića koji će pomoći organizmu nadoknaditi izgubljene elektrolite.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...