Mlađe osobe prije će na preljub odgovoriti istom mjerom

Mlađe osobe koje vjeruju da ih partner vara sklonije su odgovoriti preljubom povećavajući rizik od spolno prenosivih bolesti za sve uključene, pokazalo je malo američko istraživanje.

Sudionici istraživanja koji su vjerovali da je njihov partner u prethodna četiri mjeseca imao odnose s drugom osobom imali su četiri puta veće izglede da započnu seksualnu vezu s drugom osobom u ista četiri mjeseca.”Preklapanje seksualnih veza posebno je često među mlađim odraslim osobama i pridonosi većoj učestalosti spolno prenosivih bolesti”, kaže voditeljica istraživanja Dana Sanchez.

Prema podacima Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti mnoge spolno prenosive bolesti su u porastu i polovica ih se pojavljuje kod osoba u dobi od 15 do 24 godine.

Kako bi se odgovorilo na rizike potrebno je proučiti razloge zbog kojih se ljudi odlučuju za više partnera, kaže Sanchez.

“U našem istraživanju usmjerili smo se na utjecaj jednog motiva – vjerovanja da naš vlastiti partner ima drugog partnera”, kazala je Sanchez sa sveučilišta Sjeverna Karolina.

Tim je analizirao podatke koje je dalo 536 mladih heteroseksualnih muškaraca i žena na području Los Angelesa. Sudionici su bili u dobi od 18 do 30 godina i svi su imali odnose bez kondoma u prethodna tri mjeseca.

Ispitanici su imali barem jedan faktor rizika za pojavu spolno prenosivih bolesti uključujući više od jednog partnera u prethodnih godinu dana, liječenje od takvih bolesti u prethodne dvije godine, odnos s partnerom koji je bio HIV pozitivan ili je nedavno imao spolno prenosivu bolest ili su korištene droge uz pomoć injekcija.

Tijekom godinu dana ispitanici su svaka četiri mjeseca odgovarali na upitnike.
Pri svakom takvom ispunjavanju upitnika odgovarali su i na pitanje vjeruju li da je njihov partner imao istodobne veze s drugim osobama u prethodna četiri mjeseca te jesu li prije odnosa konzumirali alkohol ili drogu.

Polovica ispitanika imala je istodobno veze s različitim partnerima a to se događalo češće kod muškaraca (57 posto) nego kod žena (43 posto).

Ispitanici koji su imali istodobne veze imali su veće izglede za veći broj seksualnih partnera tijekom života i za konzumiranje alkohola i droga, pokazalo je istraživanje.

Znanstvenici ipak napominju da nisu sudionike ispitivali kako bi doznali razlog istodobnih veza s više partnera pa je moguće da je to bila posljedica dogovora o ‘otvorenoj’ vezi a ne sumnji da je partner bio nevjeran.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Sexually Transmitted Infections.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...