Odakle potječe Krampus?

Tijelo prekriveno crnim ili smeđim krznom, krivudavi veliki rogovi, kopita, dugačak i špicast jezik. Obično se tako prikazuje Krampus, biće koje nosi lance i njima udara o tlo, čime se pojačava već dramatična predstava glavnog antiheroja u božićnim danima u folkloru austrijskog dijela Alpi.

Ova neobična i zastrašujuća figura opisuje se kao lik koji je suprotan Djedu Božićnjaku i kažnjava djecu koja nisu bila dobra tijekom godine.

Točno porijeklo ovog mitskog bića još uvijek nije poznato, a neki antroplozi vjeruju kako priča o tom demonskom stvorenju datira još od vremena germanskog poganizma.

Ipak, mnogo stoljeća kasnije, širom Austrije (u kojoj postoje priče o različitim varijacijama ovog bića) svake godine organiziraju se parade i festivali čija je centalna figura je Krampus. Jedna od najpoznatijih parada je Krampusova parada ili Klaubaufe u Lienzu, za koju stručnjaci smatraju da je stara više stoljeća. Ona podrazumijeva da se mladići maskiraju u Krampusa i paradiraju ulicama, što je trag starog poganskog rituala izvođenog kako bi se potjerali zimski duhovi. Ovi mladi muškarci obično nose izrezbarene drvene maske, odijela od krzna, kravlja zvona. Slične manifestacije održavaju se i u drugim dijelovima Austrije, kao i u Njemačkoj, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj i Sjedinjenim Američkim Država.

U posljednje vrijeme, Krampus je sve popularniji: bio je junak stripova, holivudskog filma nazvanog njegovim imenom, video-igara itd.

Po legendi, Krampus dolazi kazniti decu jedne hladne prosinačke noći, kao dio pratnje Svetog Nikole. On ide od kuće do kuće i, dok njegov pratioc ostavlja slatkiše u čizmicama dobre djece, on kažnjava onu koja nisu bila poslušna.

Međutim, malo podataka do kojih su stručnjaci došli ukazuje na to da Krampusovo podrijetlo nema mnogo veze s Božićem. Njegovo ime potječe od riječi kramper, što znači „kandža“ i vjerovalo se da je on sin nordijske boginje podzemlja Hele. U XII stoljeću, Katolička crkva pokušala je zabraniti proslave u čast Krampusu zbog njegove sličnosti s vragom, a i mnogo kasnije, 1934. godine, Kršćanska socijalistička partija zabranila je održavanje ovih svečanosti i dijelila pamflete na kojima je pisalo da je on zao. Ipak, ove zabrane nisu učinile da ljudi zaborave Krampusa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...