U 2015. dobili smo super leću, zamalo mamuta i najnoviji antibiotik

Medicina je tijekom 2015. zabilježila velike pomake, pa je tako nakon dugih 30 godina otkriven novi antibiotik, koji bi trebao liječiti i od superbakterije.

Jesmo li sami? Iz godine u godinu sve smo bliže odgovoru na to pitanje. Najbolji NASA-ini znanstvenici u 2015. godini darovali su nam genijalno otkriće na Crvenom planetu.

Tragovi na Marsu ukazuju da na tom planetu tijekom ljetnih mjeseci ima vode u tekućem stanju. Ona teče niz strme kanjone, padine i kratere, a do najnovijih spoznaja znanstvenici su došli zahvaljujući novim tehnologijama koje omogućuju analizu kemijske karte površine Marsa što ju je snimila NASA-ina letjelica Mars Reconnaissance Orbiter.

Ako ima vode, moglo bi biti i mikroba, dakle života. Vode, ali u čvrstom obliku, čini se, ima i na Plutonu. Znanstvenici su prošlog mjeseca objavili kako su na tom patuljastom planetu otkrili vulkane za koje vjeruju da su nastali istjecanjem smrznute vode. Velikih otkrića bilo je i na Zemlji. Japanski znanstvenici od ove godine proučavaju supervodič, koji smatraju petim stanjem tvari, nakon čvrstog, plinovitog, tekućeg i plazme.

I medicina je tijekom 2015. zabilježila velike pomake, pa je tako nakon dugih 30 godina otkriven novi antibiotik, koji bi trebao liječiti i od superbakterije. Vjeruju da će spašavati oboljele od tuberkuloze, za koju se danas koristi kombinacija lijekova, koji nerijetko imaju nuspojave. Suradnjom kanadske i američke farmaceutske tvrtke nastalo je i cjepivo protiv ebole.

Testirano je na 4000 gvinejskih pacijenata koji su bili u kontaktu s osobama zaraženima virusom ebole, a znanstvenici su zaključili da je stopostotno učinkovito. Korak naprijed otišla su i istraživanja genoma. Znanstvenici u 2015. u slona su ubacili 14 gena mamuta. Možda nam se u 2016. mamuti vrate u život. Jednako tako, novootkriveni pračovjek pomoći će razumijevanju razvoja današnjeg čovjeka.

Zamrznuti vulkani na plutonu

Ništa poput ovog nije bilo viđeno u vanjskim dijelovima Sunčeva sustava, poručili su znanstvenici nakon što su u studenom objavili kako su na Plutonu otkrili vulkane za koje vjeruju da su nastali istjecanjem smrznute vode a ne lave.
S ovom lećom vidite tri puta bolje

Gareth Webb, optičar iz Kanade, proizveo je bioničku leću. Ugrađuje se u oko i omogućava savršen vid.

– Ako jedva vidite sat koji je od vas udaljen tri metra, s bioničkom lećom vidjet ćete sat na 10 metara, pojasnio je Webb u svibnju.

U slona ubacili 14 gena mamuta

Znanstvenici su razvili novu metodu preciznog ubacivanja gena, poznatu kao CRISPR, a profesor genetike George Church koristio ju je kako bi zamijenio dijelove DNK slona s onima mamuta. Uspjeli su ubaciti 14 gena mamuta u genom slona.

Novi antibiotik za superbakterije

Američki i njemački znanstvenici razvili su teixobactin i uspješno ga testirali na miševima. Novi antibiotik trebao bi se boriti s opasnim i rezistentnim superbakterijama poput MRSA. To je prvi antibiotik otkriven nakon čak 30 godina.

Konačno otkrili cjepivo za ebolu

Znanstvenici su u srpnju izvijestili kako su razvili cjepivo protiv virusa ebole koje se u kliničkom ispitivanju pokazalo stopostotno učinkovito. Ebola je 2014. godine ubila više od 10.000 ljudi.

Otkrili su nam i novu vrstu čovjeka

Duboko u špilji 50-ak kilometara do Johannesburga u Južnoafričkoj Republici znanstvenici su otkrili Homo naledija. Ovaj pračovjek bio je visok 1,5 m, a težak 45 kilograma. Otkriveno je da su pokapali mrtve.
Otkrili su novo stanje materije

Čvrsto, tekuće, plinovito, plazma. Znanstvenici su sad otkrili još jedno stanje tvari – metalnu fazu, nazvanu Jahn-Tellerov metal. Ona omogućuje provođenje struje i pri visokim temperaturama.

NASA: Na Marsu ima tekuće vode

Konferenciju NASA-e u listopadu pratili su milijuni ljudi. Znanstvenici su objavili kako je pod određenim okolnostima tekuća voda prisutna na Marsu. Otkrili su tragove koji ukazuju da je ima tijekom ljetnih mjeseci, a to povećava šanse za život na Marsu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...