Drevni ostatak u blatu: Pronađen meteorit stariji od Zemlje

Meteorit težak 1,7 kilograma pronašao je tim znanstvenika sa Sveučilišta Curtin iz Pertha u pustinjama južne Australije koristeći novu mrežu od 32 kamere, laki zrakoplov, ATV vozila i dron.

Planetarni geolog Phil Bland vlastitim je rukama na Staru godinu iskopao meteorit iz 42 centimetra duboke rupe na udaljenom dijelu isušenog jezera samo par sati prije nego što što je kiša isprala sve tragove koji su vodili do njega.

“Radilo se o sjajnom timskom radu, a stigli smo u zadnji čas”, rekao je Bland.

Pad meteora primjetili su još 27. studenog lokalni stanovnici William Creeka i Marreea, kao i kamere Desert Fireball mreže, koja se sastoji od 32 kamere koje promatraju nebo i snimaju. Nakon što su proučili podatke znanstvenici su odredili mjesto pada na lokaciji Kati Thanda – jezero Eyre, ali zatim im je trebalo tri dana kako bi izvukli meteor.

Mehatronični inžinjer Johnatan Paxman izjavio je kako su kritična za pronalazak meteorita bila promatranja iz zraka, jer se pad dogodio u području debelog sloja blata slanoga jezera.

“Mjesto udara dosta je narušeno nedavnim kišama, te ga je stoga bilo dosta teško pronaći sa zemlje”, rekao je Paxman. “Uz to, površina korita bila je prekrivena blatom koje je na nekim mjestima bilo jako mekano i praktički neprohodno.”

Profesor Bland rekao je kako se smatra da se radi o kondritnom ili kamenom meteoritu, koji se sastoji od materijala stvorenog tijekom najranije faze formiranja Sunčevog sustava prije više od 4.5 milijarde godina, te da je stariji i od same Zemlje. Profesor je izjavio kako nije očekivao da će provesti Staru godinu kopajući po blatu, te se je zahvalio lokalnom stanovništvu na pomoći koju su im pružili pri lociranju i vađenju meteorita.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...