Kraljević: “Dino Rađa mi je jednom rekao…”

Derbi 20. kola ABA lige je opravdao svoj naziv. Zadar i Cedevita odigrali su fantastičnu utakmicu pred više od 4 tisuće navijača na Višnjiku i na kraju, domaći navijači bili su presretni nakon što su njihovi ljubimci zadržali dva boda kod kuće. Igrač koji je zablistao tijekom utakmice bio je visoki centar Zadra Filip Kraljević, nekadašnji igrač Cedevite, koji je svoj bivši klub zatrpao sa 30 koševa, dok je uhvatio i 7 skokova. Za službene stranice ABA lige pričao je o utakmici, Zadrovoj sezoni, svojoj formi, kao i o osjećaju igranja za ekipu iz grada koji toliko voli taj sport, kao dalmatinskom glavnom košarkaškom gradu…

U veličastvenoj utakmici, prepunoj atraktivnih poteza, po drugi put u sezoni ste pobijedili Cedevitu. Može li se govoriti o tome, da vam igra zagrebačkog euroligaša posebno odgovara?

– Pa, možda i ima nešto u tome, ali mi to ne gledamo na taj način. Spremali smo se za Cedevitu kao i za svaku drugu utakmicu. Istina da je vjera u pobjedu bila izraženija, ali postoje i određeni razlozi za to. Kao što je, primjerice, naša pobjeda u Zagrebu protiv njih u prvom dijelu prvenstva, pa niz od dvije vrlo važne pobjede prije ove utakmice, koje su nas dodatno ‘nahranile’ samopouzdanjem.

Vi ste zablistali vrhunskom partijom, koju ste završili sa čak 30 koševa i 7 skokova. Motiviraju li vas posebno utakmice protiv Cedevite – što zbog igranja protiv vrhunskih igrača poput Mira Bilana, kao i zbog činjenice da je u pitanju vaš bivši klub?

– Ne bih rekao da sam u tome pronašao neki dodatni motiv, gledam na ovu utakmicu kao i na svaku drugu. Opet, s druge strane koliko god sam sretan zbog prijatelja Mira Bilana što igra fantastičnu sezonu, tako mi je i drago da mogu i ja pokazati nešto, haha.”

U posljednje vrijeme vi osobno igrate odlično i čak tri puta u posljednje 4 utakmice postigli ste indeks veći od 20. Šta je bilo ključno za podizanje vaše forme?

– Kad bih znao u potpunosti recept za podizanje forme, ne bih ju nikad ni gubio, ha ha 🙂 Šalu na stranu… Sport je takav, nepredvidljiv što i jest njegova čar. Nema tu pravila, ni jaki treninzi, niti pravilan pristup ponekad ti ne garantiraju uspjeh. Poklope se neke stvari na koje možeš utjecati i neke na koje ne možeš. Uglavnom, nadam se da ćemo i ja i ekipa Zadra nastaviti u ovom tonu.

Poznati ste po blokadama, a i ove sezone ste među najboljim blokerima sezone u ABA ligi – kakav je osjećaj u trenutku, kada na ovako atraktivan način zaustavite protivničkog igrača?

– Jako lijep osjećaj. Osim što diže publiku i samopouzdanje ekipe, istovremeno spušta moral protivniku i smanjuje ulazak protivničkih igrača u reket. Često i nesvjesno. U svakom slučaju po meni su jako korisne. Ponekad je i jedna dovoljna da promijeni tijek utakmice.

Nakon serije loših rezultata kao momčad ste se podigli i postigli drugu uzastopnu pobjedu – koliko se nakon ove utakmice u svlačionici lakše diše? Kako vidite stanje na ljestvici u ovoj sezoni, vjerojatno najzanimljivijoj u povijesti natjecanja?

– Nama je ovo treća pobjeda u nizu ako ubrojimo za nas jako važnu kup utakmicu sa Zagrebom i sigurno da je olakšanje ogromno jer je liga zaista nikad dramatičnija. Jedna pobjeda dijeli ekipe od sigurnosti i ponora…

Vaša vjerna publika je opet bila šesti igrač. Do pobjede protiv Cedevite vam je pomoglo više od 4 tisuće navijača, a ove sezone Zadar je drugi po posjećenosti domaćih utakmica u ABA ligi. Osjeća li se i van parketa da vaš grad živi za košarku?

– Ufff…. Kad sam dolazio u Zadar, Dino Rađa mi je rekao – ako nisi igrao u Zadru i Panathinaikosu kao da nisi igrao košarku. Nisam na prvu shvaćao što to znači, ali sam ubrzo shvatio. Evo npr. nakon ove pobjede nas u gradu svi pozdravljaju, časte… Svi te vole. Ali kad izgubiš ponekad je doslovno: Ne izlazi iz kuće! Takvi su ljudi ovdje, jako temperamentni i vole svoj klub. Zato je neprocjenjivo iskustvo i užitak igranje za Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...