Gdje je zapelo proširenje Gradske knjižnice?

Gradska knjižnica Zadar više nema mjesta za knjige! U normalnom gradu to bi bila pohvalna vijest, budući da bi se dao izvući zaključak kako se kod nas arhiviranje znanja cijeni, ali zapravo mjesta nema jer knjižnici širenje nije dozvoljeno, iako je to bilo u planu. Gdje je zapelo?

Još davne 2003. godine GKZD započela je borbu za širenje svojih prostora na jednu od susjednih zgrada nekadašnje vojarne JNA koje već dugo, čovjek bi rekao stoljećima, stoje oronule i zapuštene bez ikakvog plana što bi se s njima moglo napraviti. Borba je urodila plodom te je Gradu dodijeljena jedna od zgrada za potrebe knjižnice i Centra za mlade, ali nažalost – tu je stvar stala.

Ne može se reći da se iz Grada nisu potrudili da se nešto s time napravi, jer je projekt prenamijene zgrade, s pripadajućom građevinskom dozvolom, predan Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova 2013. godine na čijoj se indikativnoj listi iste godine našao kao potencijalno plodno tlo za dodjeljivanje sredstava. Ipak, povratna informacija već evo treću godinu nije stigla na adresu Grada Zadra.

Unatoč “ignoriranju” od strane Ministarstva, od ovoga kvalitetnog i potrebnog projekta, čija se vrijednost procjenjuje na pet milijuna eura, Grad, predvođen svojim Odjelom za EU fondove na čelu s pročelnikom Šimom Erlićem, ne planira odustati. Građevinska dozvola je istekla, ali prijavljeno je gradilište te se u skorije vrijeme, čim bude raspisan natječaj, projekt širenja Gradske knjižnice opet planira prijaviti za financiranje iz EU fondova.

Tko zna, možda novi ministar Tomislav Tolušić, član HDZ-a, ipak odobri projekt “zadarskoj braći”. U svakom slučaju, to je u interesu svih građana grada Zadra, samih gradskih vlasti te naravno Gradske knjižnice našega grada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...