Na današnji dan Vatikan je priznao Hrvatsku

Na današnji dan 1992. godine, Vatikan je priznao Republiku Hrvatsku kao samostalnu i suverenu državu. O nemjerljivom doprinosu vatikanske diplomacije dovoljno govori činjenica da je već dva dana kasnije, 15. siječnja, na blagdan sv. Stošije, zaštitnice našeg grada,  Hrvatska postala međunarodno priznata zemlja te je uspostavila diplomatske odnose s Njemačkom, državom koja je odigrala bitnu ulogu u priznavanju Hrvatske u svijetu založivši svoju sveukupnu političku i gospodarsku težinu kako bi pokrenula pasivnu Europu i potaknula ostalih jedanaest članica Europske zajednice da priznaju neovisnost i suverenitet RH.

Toga dana, 15. siječnja,  Hrvatsku su, slijedeći Vatikan, za redom priznale Belgija, Velika Britanija, Danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska, Švedska.

Prije Vatikana Hrvatsku su priznale Island, Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija i Estonija, no od svih zemalja u to je vrijeme jedino Island i sam bio međunarodno priznata država.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...