Obična ili instant kava: Kakva je kvaliteta omiljenog napitka kod nas

Nema nikakve sumnje koje je Hrvatima omiljeno piće. Uz kavu se često provode ne samo slobodni, već i radni trenuci i svatko ima svoju omiljenu kavu.

A instant kave doživljavaju bum.

Praktične su, brzo se spremaju, potrebni su samo vruća voda i šalica i daju to kofeinsko buđenje koje kod kave svi toliko volimo. Nekoliko je velikih pluseva na strani instant kava.

Pozitivne stvari su i što kad je istresete iz pakiranja, uvijek znate točno što ćete dobiti, dok kod kave u kafiću sve jako ovisi o tome tko je priprema. Kad je priprema Marko, znate da će biti dobra jer on je jedan od najvećih stručnjaka za kavu i tehnologiju u Hrvatskoj. Kaže kako se kod instant kava bez dodataka ne morate brinuti da će vam uvaliti nešto drugo osim kave, samo ne očekujte da će vam nepce osjetiti ono najbolje što ta  biljka ima za ponuditi.

“Instant kava kao kava, zovemo je kavu brzih rješenja. Radi se procesom prokuhavanja zrna pržene kave, nakon toga ‘freeze dry’ metode i nakon toga se dehidrira. To je definitivno kava, međutim nepoznate i nedefinirane kvalitete”, rekao je stručnjakMarko Brajković.

Uglavnom imaju više kofeina od običnog espresa, pa s njima treba biti oprezniji.
No kad pričamo o 3u1 varijantama, popularnim u uredima, stvari se jako mijenjaju. U njima je same kave najmanje jer ostatak vrećice čini sve ono što bismo željeli izbjeći.

Tako i u instant kapučinu koji se najviše pije, ne samo u domovima i uredima, već i u kafićima.

“On sadržava negdje 13% instant kave kao baze, a čak preko 50% šećera i mlijeka u prahu. Uz to ostali aditivi, dodaci, sirupi i raznorazne kemijske stvari da bi se došlo do njega obzirom da je prednost tog proizvoda što ima dugi život na polici. Rok trajanja je dvije godine, što u jednoj prženoj specijalnoj kavi ne možemo očekivati”, rekao je Brajković.

Nik zato pazi koliko kave prži. Iz egzotičnih zemalja naš najpoznatiji barista uvozi samo kavu najbolje kvalitete i zna da s njom treba biti pedantan. Kaže kako je jedan od razloga ekspanzije instant kava i taj što naručivanje u kafiću često nalikuje lutriji.

“Kava je na previše mjesta loš produkt. Vi od iste kave imate dva različita okusa na dva različita mjesta, dok instant je tko god da radi, sličan produkt. Je li to zbog užurbanosti? Ne vjerujem, jer onda bi svi jeli hamburgere i fast food. To je bio trend jedno vrijeme da svi jedu i piju brzo, međutim vraća se sve na staro”, ispričao je najbolji hrvatski baristaNik Orosi.

Kava je predivno voće koje od plantaže, pa sve do naše šalice prolazi razne procese. Proizvoda koji se rade od našeg omiljenog napitka ima na stotine i na nama je da odlučimo ne samo što kava može dati nama, već i koliko smo se mi spremni posvetiti njoj.

Više pogledajte u video prilogu…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...