Puno im je 40 sati tjedno; Portugalski službenici u štrajku

Štrajk portugalskih službenika omeo je uglavnom bolnice u petak ujutro na poziv tri sindikata koji zahtijevaju hitno vraćanje 35 sati tjedno u javnom sektoru, mjeru koju je već odobrio parlament ali koju je socijalistička vlada predvidjela za srpanj.

Ako povratak 35 sati ostane na papiru bez primjene, to znači da napori službenika zadnje četiri godine odlaze u vjetar!, kazala je Ana Avoila, predsjednica Nacionalnog saveza javnih funkcija.

Zahtijevamo što bržu primjenu mjere, nastavila je predstavnica najvećeg sindikata službenika osuđujući “rok od srpnja koji je odredila vlada, s dodatnih 90 dana” za stupanje mjere na snagu.

Tjedno radno vrijeme službenika 2013. godine povećao je na 40 sati prethodni desni izvršni čelnik za poravnanje s privatnim sektorom.

Ta je mjera bila dio velike operacije štednje uvedene u zamjenu za plan o međunarodnoj pomoći od 78 milijardi eura odobrenih Portugalu u svibnju 2011.

U petak ujutro štrajk se prvenstveno osjetio u bolnicama gdje je sindikat bolničara iznio brojku od 77 posto štrajkaša, osuđujući “degradaciju radnih uvjeta i broj neplaćenih dodatnih sati”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...