Terorizam će i 2016. biti najveća svjetska prijetnja

Već po običaju, početkom godine Control Risks, jedna od najpoznatijih tvrtki svijeta koja se bavi procjenom političkog, sigurnosnog i zdravstvenog rizika, izdao je svoju procjenu za 2016. godinu.

Na kartama koje su nacrtali neki od najboljih analitičara svijeta detaljno se, ne samo po zemljama nego i po pojedinim područjima unutar svake države, prikazuju pojedini rizici kojima se stranci u njima izlažu.

Tako će u sigurnosnom smislu ekstremno visok rizik 2016. godine biti na području Sirije, dijelova Iraka, Afganistana i Pakistana, u većem dijelu Somalije, dijelu Konga, Libije… U bližem okruženju Hrvatske ekstremnog i visokog rizika nema, no srednje rizičnim područjima procjenjuju se područja Bosne i Hercegovine, Sandžaka, pojedini dijelovi Kosova, ali i jugoistok Italije i otok Sicilija…

Precizne analize

Karta mogućih otmica govori pak kolika je opasnost strancima da postanu žrtvama otmičara, za što je najveći rizik na području Iraka, Sirije, Afganistana, Pakistana, Libije, Meksika, Venezuele…

Na području Europe takve opasnosti, ako je vjerovati analitičarima Control Risksa, gotovo i nema.

– Podaci koje objavljujemo bitni su za tvrtke i organizacije koje rade u raznim dijelovima svijeta, a analize su nam vrlo precizne. Uglavnom, prošla godina bila je puna turbulencija, a većina njih prenosi se i u 2016. godinu. U svakom slučaju, terorizam će biti gorući svjetski problem, a uz njega pojavljuje se sve više cyber kriminal i ratovanje – kaže Richard Fenning, izvršni direktor Control Risksa.

Kako tvrde njihovi analitičari, nekoliko je stvari koje će obilježiti godinu koja je pred nama. Zbog Rusije koja, sigurno je, nastavlja politiku “provokativnog pragmatizma”, geopolitička slika svijeta bit će znatno promijenjena.

Ukratko, Rusija je danas spremnija nego ikada prije ulaziti u geopolitičku arenu na područjima svijeta gdje nikada nije bila aktivna, što će izazvati rast napetosti između Istoka i Zapada.

Drugo je ključno pitanje hoće li se kinesko vodstvo uspjeti nositi s padom rasta svog gospodarstva, o čemu ovisi cijeli niz predviđanja.

– Gospodarski rast Kine pada na 6 posto godišnje, što je najmanje u posljednjih četvrt stoljeća.

Tek treba vidjeti hoće li vodeći ljudi Kine naći odgovor na probleme koje u tako mnogoljudnoj zemlji s velikim prirastom stanovništva donosi usporavanje nacionalne ekonomije. O tomu ovisi i stanje svjetskog gospodarstva – kaže Fenning.

Pet najvećih

U razradi karata predviđanja detaljno su uzeta u obzir sva zbivanja koja bi mogla doprinijeti ili odmoći pojedinoj komponenti. Tako je, vezano uz političku stabilnost Hrvatske, u opasci navedeno i kako je prije desetak dana srpski premijer Vučić s ruskim zamjenikom premijera raspravljao o mogućnosti nabavke raketnog sustava S-300, što je blago utjecalo na stabilnost susjeda. Između ostalog, i na stabilnost Hrvatske.

Ipak, Europa je gotovo na svim kartama označena zelenim, odnosno kao područje s malim ili nikakvim rizicima koji joj prijete 2016. godine.

Kako kažu u Control Risksu, zemlje Trećeg svijeta područja su gdje su rizici najveći. Pokušali su, tvrde, izdvojiti pet najvećih rizika pred kojima će se svijet naći u sljedećih 12 mjeseci.

– Nije lako izdvojiti pet rizika u današnje vrijeme, jer stvarnih je rizika puno više, no svakako je najveća prijetnja i rizik broj jedan ISIL koji će na područjima Sirije i Iraka i dalje pokušavati uspostaviti funkcionalnu državu, ali će prenositi i udare na ostale dijelove svijeta, uključujući i Europu – kaže Charles Heckler, direktor grupe analitičara koja je izradila procjene.

Sljedeći je najveći rizik za 2016. građanski rat u Siriji, neovisno o ISIL-u, koji karakterizira činjenica da su u sukob, izravno ili neizravno, umiješane gotovo sve svjetske sile.

Tri ostala najveća rizika predstavljaju sve veći razvoj cyber špijunaže i ratovanja, izazovi pred kojima se nalazi Europska unija te velike promjene u kineskom gospodarstvu kojima, u ovome trenutku, nitko sa sigurnošću ne može predvidjeti posljedice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...