Biograđani žele ugostiti Beograđane

Završio je 38. Međunarodni sajam turizma koji se od 18. do 21. veljače održavao u Beogradu, a na kojemu se 1.153 izlagača iz 55 zemalja svijeta predstavilo srpskim gostima. Među izlagačima se našao i Grad Biograd na Moru koji je posebno zainteresiran za privlačenje gostiju iz novih zemalja, prije svega Srbije čiji gosti u većem broju Biograd nisu posjetili od – zna se.

Biograđani su toliko zainteresirani da ugoste Beograđane da je na sajam poslan čak i gradonačelnik Ivan Knez koji je istaknuo kako je Hrvatska sigurna zemlja te da su u nju svi dobrodošli. Srbe se u to pokušalo uvjeriti “mitom” – pršutom, sirom, domaćom rakijom i klapskom pismom klape Bunari iz Vodica.

Da promocija ne ostane samo na jednome štandu pobrinule su se čak tri TV kuće – N1, Pink i Kopernikus na kojima se istovremeno vrtio promidžbeni film o Biogradu, a Knez je posjetio i Sinišu Malog, gradonačelnika, te Gorana Vesića, gradskog menadžera, Grada Beograda. Tamo se nije pričalo samo o turizmu, već i o mogućnosti dinamične suradnje na područjima gospodarstva, EU fondova, projektu Europa za građane i drugim temama.

Zanimljivo, Knez je uputio Beogradu poziv da se priključi projektu “Bijelih gradova” u kojima se osim našeg Biograda nalaze i rumunjska Alba Iulia (Bijeli dvorac) i mađarski Stolni Biograd, ali i u najveću nevladinu svjetsku organizaciju “Gradonačelnici za mir” kojoj je Grad Biograd trenutačno “dopredsjednik” (predsjedava Hirošima). U ovu mrežu je trenutno uključen 6.961 grad iz 161 zemlje svijeta, a glavni cilj im je svijet bez nuklearnog oružja do 2020. godine.

Sajam turizma u Beogradu su osim Kneza posjetili i njegov zamjenik Marijan Stopfer, Ivan Ćupić iz LAG-a Laura, Ivana Kulaš iz gradskog TZ-a, županijski vijećnik Tonči Šangulin, Darko Eškinja Bure iz istoimenog Bure Centra, direktorica hotela Adria Danka Matas Žmak, Anđela Bačić iz MasVin-a te Matea Maurović iz sirane kolanske Gligora s posebnom zadaćom promocije Paga.

Prošle godine 90 tisuća Srba turistički je posjetilo Hrvatsku, a cijela zemlja sa svojih oko 10 milijuna stanovnika odlično je tržište za koje se moramo natjecati, kako Biograd tako i druge turističke destinacije.

To je istaknuto i na večeri u splav-restoranu Amphora, jednom od najznačajnijih izvansajmenih događanja na kojemu su nazočni bili brojni uvaženi gosti – veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu Gordan Markotić, predsjednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, bivši vaterpolist, predsjednik općine Novi Beograd koja broji oko 450.000 stanovnika, Aleksandar Šapić, direktor JP Ada Ciganlija Žarko Šormaz, te brojni gospodarstvenici, društveno-politički i turistički djelatnici iz glavnog dvomilijunskog grada Srbije, piše Zadarski List.

U Srbiji postoji veliki interes za Hrvatsku. Potencijalne turiste najviše brine osobna sigurnost, istaknuo je Knez uz zaključak kako je ta briga više-manje neosnovana. I u pravu je, jer nitko ne želi gristi ruku koja ga hrani.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...