Misteriozne amfore u Ninu čuvaju tisućljetnu tajnu

Zadarska županija pravo je arheološko čudo! Nakon nedavnog nalaza 3.500 godina starog potopljenog naselja svega 300 metara od Turnja koji je postao prava senzacija kako u lokalnim, tako i u globalnim okvirima, najnovije i ništa manje zapanjujuće otkriće arheolozi su ostvarili u Ninu.

Iako amfore same po sebi možda zvuče prilično “obično”, u ninskom pijesku one su pravilno poredane i vrlo su vjerojatno služile kao zid ili pak dio nečijeg vrta.

– Zanimljive su po tome što nisu nabacane, znači nije riječ o potopu broda, nije nabacan materijal bez veze, sve su postavljene u nizu, rekao je za HRT Mate Radović iz Muzeja ninskih starina.

Ako se pretpostavke ispostave točnima, riječ je o prvim ikad pronađenim vrtovima u zidu. No, kuriozitetima tu još uvijek nije kraj – naime, umjesto vina ili ulja, svaka od 60-tak amfora u sebi skriva neku vrstu vegentacije. Lom stijenke pokazuje da je bilje najvjerojatnije raslo iz amfora, kao iz kakve vaze. Daljnje analize pokazat će o kakvim je biljnim vrstama riječ, čemu su služile, koliko su stare i zbog čega su posađene u amforama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...