Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova sumnja da će 1000 eura potaknuti natalitet

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, danas je na okruglom stolu u sklopu Tjedna psihologije Sveučilišta u Zadru izrazila svoje sumnje da će 1000 eura po novorođenom djetetu, predložena mjera nove Vlade, spasiti natalitet, odnosno da se problemi nalaze negdje drugdje.

Na okruglom stolu, s temom prevencije nasilja u partnerskim vezama, još su sudjelovali Vera Ćubela Adorić s Odjela za psihologiju i Biljana Kašić s Odjela za sociologiju Zadarskog sveučilišta te doktor Dario Vučenović iz Obiteljskog centra Zadarske županije.

Poticajne mjere jednokratne novčane pomoći nikako neće dovesti do povećanja natalitetne politike, smatramo da su to mjere kratkog daha. Oni koji se bave pitanjem obiteljskih i natalitetnih politika, ili koji se bave situacijom i znaju kakva je situacija na tržištu rada vezano uz probleme i izazove s kojima se susreću žene, znaju da je situacija iznimno složena. Govorimo o nedostatku javnih servisa, govorimo o dvostrukom broju žena koje sklapaju ugovore na određeno vrijeme u odnosu na muškarce – dakle izuzetna nesigurnost žena na tržištu rada. Tu možemo govoriti i o jazu u plaćama od 10-11% na štetu žena. Sve su to čimbenici koji uvjetuju na određivanje jedne obitelji i partnera da li će imati djecu, neće li imati djecu i o kojem će se broju djece raditi, kazala je Ljubičić, prenosi HRT.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...