Slijedi 4. po redu “Maskenbal ptica”

Svake se godine 2. veljače obilježava Svjetski dan močvarnih staništa, čime se podsjeća na datum potpisivanja Konvencije o močvarama od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica. Ovogodišnja tema “Vlažna staništa za našu budućnost: Živjeti održivo“ je odabrana da pokaže vitalnu ulogu močvarnih područja za budućnost čovječanstva, a poseban naglasak je na uključenje djece i mladih u razumijevanje važnosti močvarnih staništa.

Od 2. veljače 2013. godine i Park prirode “Vransko jezero” nalazi se na popisu svjetski važnih močvara. Park prirode Vransko jezero najveće je prirodno, boćato, stalno vodeno tijelo u Hrvatskoj, od iznimne važnosti za brojne ugrožene i u Europi rijetke vrste ptica.

Javna ustanova Parka prirode Vransko jezero je u obilježavanje Svjetskog dana močvarnih staništa 2016. godine uključila učenike područnih i osnovnih škola iz okolice Parka kroz aktivnosti izrade Maski Ptica močvarica i sudjelovanje u 4. po redu “Maskenbalu ptica” – likovno – pokladnom natjecanju.

Izrađivanje maski ptica močvarica poput čaplje dangube, ćubastog gnjurca, vivka, liske, vodomara i brojnih drugih vrsta, predviđeno je u sklopu nastave likovne kulture ili biologije te razredne nastave u osnovnim školama u razdoblju od 26. siječnja – 8. veljače 2016. godine.

Ove godine u maskenbalu ptica sudjeluju učenici područnih škola Vrgada, Radašinovci, Raštane Gornje, Banjevci, Tkon te osnove škole Sv. Filip i Jakov. Djelatnici Javne ustanove Parka prirode Vransko jezero posjetit će škole prema dogovorenom raspredu u razdoblju od 8. – 11. veljače, a učenike koji su izradili maske će i nagraditi.

Ovogodišnji Maskenbal Ptica posvećen je važnosti odnosa čovjeka i močvare. Učenici će kroz interaktivno predavanje stručne službe Parka prirode naučiti nešto o pticama močvaricama Vranskog jezera i o važnim ulogama močvara te na koji je način moguće koristiti njezine blagodati, a da ju sačuvamo za budućnost.

Škola

Datum posjeta

Vrijeme posjeta

PŠ Raštane gornje

ponedjeljak 8.2.2016.

9 h

PŠ TKON

ponedjeljak 8.2.2016.

11.30 h

PŠ RADAŠINOVCI

utorak 9.2. 2016.

9.30 h

PŠ BANJEVCI

utorak 9.2. 2016.

10.30 h

OŠ FILIP I JAKOV

srijeda 10.2.2016.

8.15 h

PŠ VRGADA

srijeda 10.2.2016.

10.30 h

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...