Clinton: “Europa ne čini dovoljno u borbi protiv terorizma!”

Vodeća američka demokratska predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton rekla je kako su teroristički napadi u Bruxellesu “najnoviji okrutni podsjetnik” da se mora više učiniti kako bi se porazila Islamska država.

U to Clinton uključuje i zemlje članice Europske unije koje je oštro kritizirala zbog neorganiziranosti i kašnjenja u odgovoru na džihadističke prijetnje.

“Americi trebaju europske obavještajne službe koje će raditi s njezinima, uključujući i tamo gdje imaju više pristupa, poput sjeverne Afrike”, rekla je Hillary Clinton u govoru o antiterorizmu na sveučilištu Stanford u Kaliforniji.

“Europske banke moraju prestati financirati terorizam. Europski zrakoplovi trebaju voditi misije u Iraku i u Siriji, a europske specijalne snage sudjelovati u obuci i opremanju lokalnih snaga koje se bore protiv organizacije Islamska država”, dodala je.

U vojnom pitanju ona je pozvala Europljane da podijele teret sa Sjedinjenim Državama.

Hillary Clinton je izrazila žaljenje zbog propusta koji omogućuju borcima IS da se vrate u Europu gdje izvode napade.

Ona je upozorila da se brojne europske zemlje međusobno ne upozoravaju kada uhite osobu osumnjičenu da je džihadist na granici, kao ni na krađu putovnica.

Ona je pozdravila Europolovo osnivanje novog europskog antiterorističkog centra, ali je upozorila da suradnja u pogledu obavještavanja nije na visini.

“A Europska unija odgađa izglasavanje dijeljenja podataka o putnicima zračnog prometa”, rekla je o katalogu PNR, zajedničkom registru o kojem bi se eurozastupnici trebali izjasniti u travnju, nakon godina sporova.

Demokratska pretendentica za predsjedničke izbore je pozvala Europljane da identificiraju i ulažu u četvrti, zatvore i škole u kojima se koncentriraju vrbovanja džihadista i da održe obećanje i odrede europsku granicu i ujedinjenu obalnu stražu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...