Neslužbeni rezultati: U Ražancu HSP AS bolji za dlaku, u Kolanu se mrtva trka nastavlja

Državno izborno povjerenstvo objavilo je neslužbene rezultate prijevremenih izbora održanih u nizu općina i gradova diljem Republike Hrvatske na kojima se birala nova vlast i u dvije jedinice lokalne samouprave u Zadarskoj županiji – Kolanu i Ražancu.

Ražanac

U Ražancu, gdje su izbori raspisani zbog neizglasavanja proračuna (a u biti zbog raskola u mišljenju većine u Općinskom vijeću i načelnika Miletića), prema neslužbenim rezultatima stvar je jasna – Hrvatska stranka prava Ante Starčević pobjedonosna je, ali za dlaku!

Nikola Miletić, novi-stari HSP AS-ov načelnik, pobijedio je s 860, odnosno 52,79% glasova nad Nenadom Kožulom, kandidatom HDZ-a, koji je ostvario 43,22% posto glasova, odnosno osvojio povjerenje 704 glasača.

Porazna je ovo statistika, budući da je za načelnika u Općini glasalo 1629 ili 56,06% birača od ukupnih 2906 što je samo pokazatelj da se lokalno stanovništvo nikako ne slaže s političkim establišmentom u Općini. Dodatan dokaz tomu je čak 3,99% nevažećih listića bačenih u kutiju za izbor načelnika.

Bilo kako bilo, čini se da će Miletić, barem prema ovim neslužbenim rezultatima izbora, definitivno ostati načelnik, budući da je povjerenje Općinskog vijeća sada napokon čvrsto na njegovoj strani. HSP AS osvojio je 766 (48,36%) glasova zbog čega ima sedam vijećnika, jednog više od HDZ-a koji je osvojio 720 (45,45%) glasova. Za dlaku? Za dlaku.

Socijaldemokratska partija dobila je 98 glasova, odnosno 6,19% glasova i neće imati predstavnika u Općinskom vijeću.

Zanimljivo, listić za Općinsko vijeće ispunila je jedna osoba manje nego listić za načelnika, to jest za vijeće je glasalo 1628 birača.

Kolan

I dok je u Ražancu sve riješeno, u Kolanu nije ništa što je samo dokaz toga koliko je ta paška općina duboko podijeljena i to po jednostavnoj liniji pro-Zubović i anti-Zubović.

Zato i ne čudi da upravo Zubović, bivši načelnik Kolana i njegova centralna figura, ide u drugi krug nakon što je ostvario 41,31% glasova birača. Njegov protukandidat u tom drugom krugu bit će Šime Gligora, HDZ-ov kandidat, koji je osvojio srca 32,95% birača. Treći kandidat Ivan Čemeljić (grupa birača, a u stvari HSP AS) osvojio je 24,26% glasova i ne ide u drugi krug.

Sada malo kalkulacija – ako Čemeljić da potporu Gligori i njegovi ga birači uistinu poslušaju, lako je moguće da nakon dugog niza godina HSS i Zubović napokon odstupe s čelnog mjesta u Općini. Takva situacija nije ni neizgledna, budući da je od 790 birača u Kolanu glasalo njih 610, odnosno čak 77,22% pa će kandidatima biti iznimno teško “vuči” dodatnu potporu od pasivnih birača, budući da su takvi u manjini.

U Općinskom vijeću, prema neslužbenim rezultatima DIP-a, također “džumbus” – 4 HSS-ovca (34,56% glasova), 2 HDZ-ovca (22,87%), 2 HSP AS-ovca (20,03%) i jedan vijećnik liste grupe birača nositelja Branimira Tauzera (Nezavisna lista mladih) koji je osvojio povjerenje 15,03% birača. HSU, čiji su članovi prvi ustali za promjene u Kolanu, poražavajućih 45 glasova, 7,51%, nula vijećnika.

Dodatne kalkulacije u ovo vrijeme ne treba raditi, budući da vijećnici i njihove stranke svakako čekaju drugi krug izbora za načelnika zakazan za nedjelju, 3. travnja. Nakon tog drugog kruga svi će odjednom biti pametniji i znati s kim će, odnosno s kime neće koalirati. Bit će to pravi test “dišpeta” koji mogu postaviti HDZ i HSP AS, a ako im se pridruži i vijećnik “Mladih” Zubović će još jednom biti na klimavim nogama čak i ako pobijedi u drugome krugu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...