Povijest prenošenja mlade preko kućnog praga

Običaj prenošenja mlade preko kućnog praga već se stoljećima poštuje, a uspio se održati do danas. Iza ovoga krije se jedna zanimljiva simbolika.

Nekada su se obiteljske vrijednosti izuzetno poštivale i tada se strogo vodilo računa iz koje će se kuće “uzeti” djevojka, ali i u koju će kuću otići.

Sve do novijeg doba, mlada je živjela u roditeljskoj kući prije nego što se uda, a tek udajom stupala bi pod zaštitu mladoženjine kuće. Isto tako, posjete mladoženji bile su rijetke, pa bi se često događalo da mlada prvi put kroči u kuću mladoženje tek nakon obavljenog rituala vjenčanja.

Ranije se naime vjerovalo da duše umrlih predaka aktivno sudjeluju u životu ukućana i da, na neki način, zauvijek žive u kući i to baš ispod kućnog praga. O dušama predaka se dosta vodilo računa, osobito se brinulo da se one ne naljute. Iz tog razloga je i mladoženja prenosio mladu preko kućnog praga.

Vjerovalo se da su mladine stope precima nepoznate, pa ukoliko bi ona nagazila na prag, moglo bi se dogoditi da nagazi na dušu nekog pretka. To bi njih moglo jako razljutiti, pa bi neka nevolja mogla snaći mladi bračni par.

I uz promjene koje su uslijedile dolaskom novog vremena, kada mladenci nekada žive i po više godina zajedno prije nego što se vjenčaju, ova tradicija se nekako i dan danas održava.

Ako ni zbog čega drugoga, ovaj čin je vrlo zabavan, kako za same mladence, tako i za goste, pa predstavlja zgodno priliku da se ispoštuje tradicija predaka.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...