Za subvenciju vode na otocima – dva milijuna kuna manje

Niti otočani nisu zadovoljni nacrtom prijedloga državnog proračuna za 2016.godinu u kojemu su, za njih, odnosno za život na otocima, predviđena znatna smanjena.

Otočni sabor reagirao je priopćenjem kojeg u cijelosti prenosimo.

Drage otočanke, dragi otočani i građani Republike Hrvatske,

Otočni sabor – udruga za razvitak hrvatskih otoka diže glas jer je Vlada Republike Hrvatske na svojoj 7. sjednici predstavila Nacrt prijedloga državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu s prijedlogom projekcija za 2017. i 2018. godinu. 

Predstavljeni proračun ne ide na ruku otočanima i nije u skladu s Rezolucijom Europskog parlamenta od 4. veljače 2016. o posebnoj situaciji otoka (2015/3014(RSP)).

Ponovno pozivamo Vladu Republike Hrvatske na ozbiljno shvaćanje vrijednosti svojih otoka.

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU pod stavkom za subvenciju vode na otocima krije se nažalost loša vijest. Naime, subvencije su smanjene za 2.000.000,00 kn te je za ovu godinu osigurano 10.000.000,00 kn. Također su smanjeni poticaji za otočno gospodarstvo i razvoj otoka. Za izradu projektne i programske dokumentacije za razvoj otoka i priobalja sredstva su smanjena za 40%.

Nažalost, u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture također smanjenje: pod stavkom subvencija za redovite putničke i brzobrodske linije je za 2016 godinu predviđeno 270.000.000,00 kn za razliku od prijašnjih od prijašnjih 309.700.000,00 kn.

To se može protumačiti na samo jedan način, a to je redukcija – ukidanje linija što trajektnih, što brodskih i brzobrodskih. Po ovom predloženom proračunu otočanima se definitivno ne piše dobro. Smanjenjem glavnih otočnih subvencija koje otočanima život znače – voda, prijevoz i poticaji za gospodarstvo – nažalost će utjecati na još lošiji standard otočana i otočnog gospodarstva.

Trebamo li očekivati smanjenje broja trajektnih, brodskih i brzobrodskih linija? Trebamo li očekivati i nestašicu vode, tj. probleme oko vodoopskrbe otoka koji se snabdijevaju vodonoscima i auto cisternama? Sve su to pitanja na koja mora odgovoriti Sabor Republike Hrvatske u raspravi i prije glasanja za predloženi proračun Republike Hrvatske za 2016. godinu.

Otočanima ne treba olakšati život, otočanima treba jednakost šansi, mogućnost da svoj život na otoku razvijaju na način kao da su na kopnu. Život na otoku, rođenjem ili odabirom, ne smije biti prepreka razvoju težnji koje suvremeni čovjek ima.

Vijeće Otočnog sabora

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...