Europska komisija milijunima eura potiče poslove vezane uz more

Europska komisija ulaže više od 7,5 milijuna eura u poticanje inovacija i otvaranje radnih mjesta u sektorima mora i pomorstva, priopćeno je u utorak iz Bruxellesa.

Inovacije u sektorima kao što su akvakultura, biotehnologija i energija oceana od ključne su važnosti za uspješnost plavog gospodarstva, što je i prepoznato u dokumentu Europske komisije o inovacijama u plavom gospodarstvu, no postoje uska grla, npr. nedostatak visokokvalificiranih stručnjaka te nedovoljno ulaganje u znanje i tehnologiju, koja je potrebno riješiti.

Najavljenih 7,5 milijuna eura dostupno je u okviru Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a podijeljeno je u pozive za podnošenje prijedloga za financiranje usmjerene na tri područja u kojima Europska unija može postići najveći učinak: vještine, kreativnost i tehnologiju.

Ovim natječajima, Europska komisija čini još jedan korak prema stvaranju uvjeta za plavi rast u Europi. Razvijamo vještine. Nagrađujemo kreativnost. Potičemo tehnologiju. Vjerujem da zahvaljujući tome europska pomorska industrija može postati globalni pionir plavog rasta, rekao je europski povjerenik za okoliš, pomorska pitanja i ribarstvo Karmenu Vella.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...