Googleu prijeti čak 14 milijardi dolara kazne!

Europska komisija, izvršno tijelo EU, službeno je izvijestilo o preliminarnim nalazima istrage Googleove dominantne tržišne pozicije. Lista optužbi prema Googleu je pozamašna, no njenu srž čini mobilna platforma Android koja je, prema riječima istražitelja, dala veliku prednost Googleovim vlastitim servisima.

Sama istraga je počela još lani nakon nekoliko godina pokušaja pregovora i zahtjeva za kompromisnim rješenjima, a više detalja je moguće pročitati u ranijem tekstu. Regulatorna tijela EU zaključila su da je Google svojim poslovnim potezima osigurao monopol i brojnim mjerama onemogućio druge kompanije da se tržišno natječu s platformom Android.

Povjerenica zadužena za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager, izvijestila je da je IT div iz Mountain Viewa izgledno kršio zakone EU te da zbog Googleovih pravilnika o licenciranju nisu dali mjesta proizvođačima tableta i pametnih telefona da sami odluče o tome koje će tražilice i internetske preglednike smjestiti kao zadane na svojim uređajima. Google je spriječio i proizvođače da rade uređaje koji su za operativni sustav koristili konkurentsko rješenje na temelju AOSP-a (Android Open Source Projecta). Istovremeno su i financijski ‘podmazivali’ proizvođače i pružatelje mobilnih usluga da ekskluzivno instaliraju Googleove servise na uređaje.

Te nove formalne optužbe samo su dio rezultata opsežne istrage, koju su pokrenula regulatorna tijela EU. Međutim, za dvije glavne točke optužnice, EU bi teoretski mogla tražiti do suludo visokih 14 milijardi dolara odštete. Sve i da izbjegne najtežu kaznu, Google će vjerojatno izgubiti veliki dio prihoda jer EU ima snagu izmijeniti način njihova poslovanja u državama članicama Unije.

Google je na nove optužbe reagirao tekstom na službenom blogu, u kojem tvrdi da je njihov poslovni model proizvođačima mobilnih uređaja ‘osigurao niže cijene proizvodnje i visoku razinu fleksibilnosti, uz značajnu dozu korisničke kontrole nad uređajima’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...