Novi šok za pacijente; tko neće plaćati dopunsko, očekuje ga 1000 kuna skuplja participacija

Vlada ne odustaje od  podizanja cijene dopunskog osiguranja, poručio je ministar zdravlja.

– Plaćanje dopunskog osiguranja, čije će povećanje za 19 kuna biti prolongirano s početka svibnja na početak lipnja, je svačiji osobni izbor, rekao je ministar zdravlja Dario Nakić gostujući u emisiji Veto na Jabuci TV.

Ministar Nakić najavio je kako planira svima onima koji ne plaćaju to dopunsko osiguranje povećati limit za 1.000 kuna participacije. Dakle, svi koji završe u bolnici bez dopunskog osiguranja plaćat će maksimalni iznos računa za uslugu od 3.000 kuna, a ne 2000 kuna koliko je sada bilo.

– Naš prijedlog ide da povisimo limit na 3.000 kuna. Ranije je isto bio takav iznos. Kada pogledate koliko iznosi račun nakon bolničkog liječenja, tek tada vidite koliko to košta u bolnici. Vaš izbor je hoćete li plaćati dopunsko ili ne. Ovo nije elitizacija zdravstva, upravo suprotno, sve što radimo, radimo na tome da zdravstvo ostane javno i socijalna kategorija, rekao je Nakić u emisiji Veto.

Potvrdio je voditeljevu konstataciju kako povećanje od 19 kuna neće povećati kvalitetu zdravstvenog sustava, već da se s njom pokušava zadržati ova razina.

– Prošle je godine kada nije bilo takvih najava od police odustalo njih 150.000. Tako je, dajemo sve od sebe da održimo sadašnji socijalni sustav zaštite. Nitko ne mora plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje, to je mogućnost koju plaća 1,6 milijuna ljudi da bi učenici, studenti, dobrovoljni darivatelji krvi, organa, oboljeli od malignih bolesti, transplatirani, invalidi i ostali ne bi morali plaćati dopunsko. Ostavio bih da redoviti studenti i učenici i dalje ne plaćaju, jer to su budućnost ove zemlje, branio je Nakić svoju odluku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...