25 godina od terorističkog čina na Plovaniji

Prije 25 godina, 11. travnja 1991. godine strašna eksplozija odjeknula je Zadrom i izazvala paniku među građanima, no srećom nitko nije nastradao. Ova je diverzija bila djelo srpskih terorista koji su postavili eksploziv na trafostanicu na Plovaniji.

Policija i mjesna zajednica zajedničkim su se snagama odmah bacili u akciju i počinitelji su brzo uhvaćeni u kockarnici “Tornado” na Boriku, u roku od svega pola sata. Bili su to Ozren Komazec i nekadašnji junior KK Zadra, Davor Adam.

Istraga je pokazala kako je čin naložio haški osuđenik Mile Martić, koji je već u srpnju 1990. godine sudjelovao u naoružavanju “uglednih” Srba u Zadru. Dan uoči diverzije na Plovaniji, načelnik Benkovca Zdravko Zečević dogovorio je sastanak Komazeca i Adama s Milom Martićem u Policijskoj stanici Knin. Martić je tada “uputio” dvojac rekavši im da je potrebno izazivati eksplozije kako bi se stanovništvo uznemirilo.

Kako je Komazec kazao prilikom istrage, on i Adam su nakon sastanka s Martićem automobilom odmah krenuli za Zadar, svaki svojoj kući, no dogovorili su susret nakon nogometne utakmice “Crvena Zvezda – Bayern”. Nakon posjeta kafiću i pečenjarnici, Adam mu je rekao da kod kuće ima “neki čiket”. Kao metu odabrali su trafostanicu na Plovaniji na kojoj je, naveo je Komazec, stajao natpis “Mi Ustaše, NDH klat ćemo četnike”. Nekoliko minuta iza ponoći Adam je kod trafostanice postavio čiket i zapalio ga, a za 10-tak sekundi je odjeknula eksplozija.

Presudom Županijskog suda u Zadru pod predsjedanjem Milana Petričića, Ozren Komazec i Davor Adam dobili su svaki po 5, a Zdravko Zečević 6 godina zatvora. Nakon žalbe Državnog odvjetništva, presudom Vrhovnog suda RH Komazec i Adam osuđeni na jedinstvenu kaznu od 7 godina, a Zečević na 8 godina zatvora. Mile Martić je pak osuđen na 12 godina zatvora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...