Sve je naopako: Uz Nakića MOST, protiv članovi Domoljubne koalicije

Povećanje cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja, ali i promjene Hitne pomoći koje najavljuje resorni ministar Dario Nakić imaju potporu Mosta.

Na pitanje je li povećanje cijena u zdravstvo bilo zapisano u reformama za koje se zalagao Most tijekom pregovora za sastav Vlade, njihova zastupnica Ines Strenja Linić odgovorila je:

Medicina nije besplatna i ona košta, a da bi išla u korak sa svjetskim trendnovima, mora se preraspodijeliti. Puno je 19 kuna, ali s tim dobivate zadržavanje postojećeg zdravstvenog sustava, rekla je Strenja Linić za televiziju N1.

Ponovila je da odluka o rastu police sa 70 na 89 kuna nije bila jednostavna, ali da je jedina moguća ako želimo zadržati sustav baziran na solidarnosti.

To je princip zdravi prema bolesnima i bogati prema siromašnima, rekla je.

Iako je do sada zbog ranjavanja u Domovinskom ratu, gdje je kao liječnica provela 1629 dana, bila oslobođena plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja, najavila je da će se odreći tog prava.

Potankut ću preispitivanje potrebe podizanja imovinskog cenzusa kako bi se što više građana koji su socijalno ugroženi oslobodilo plaćanja, rekla nam je Strenja Linić.

Plan za zdravstvo zajednički su napisali Most i Domoljubna koalicija. Za sve reforme oformljeno je pet skupina u kojima su stručnjaci, ispričala je Strenja Linić.

O planu da se onima koji nisu hitni slučaj naplati pregled u visini od 150 kuna uzvratila napomenula je da razni profili ljudi dolazi na Hitnu.

Oni koji nisu hitni će to moći dobiti u bolnici ali za to morati platiti. Raditi će se samo trijaža u bolnici. 350 medicinskih sestara koje su prvostupnici će učiniti trijažu koja je jednostavna, a potpisat će ju liječnik. Ako je pacijent peta kategorija moći će ostati čekati 10 sati za dva šava, izjavila je Strenja Linić.

Čelnik BUZ-a Milivoj Špika, koji je dio Domoljubne koalicije nedavno je izjavio da reforme koje je najavio ministar zdravstva nemaju nikakve veze s onim što je o reformi dogovoreno unutar Domoljubne koalicije.

Nitko nije spominjao povećanje cijena niti bilo kakvo udaranje na standard građana. Ovo je vrlo opasan model ministara Nakića, rekao nam je Špika.

Ustvrdio je da sve ide prema tome da će bogati biti zdravi, a siromašni osuđeni na umiranje. Najavio je glas protiv najavljene ministrove reforme u Saboru.

Ako su ovo reforme, jadna nam majka, zaključio je Špika. Iznenađenje čelnika BUZ-a ne treba čuditi jer je i sam ministar još u siječnju govorio suprotno od sada najavljene reforme.

Polica dopunskog osiguranja za sada se neće mijenjati, rekao je Nakić u intervjuu krajem siječnja.

Više pročitajte na 24sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...