U Parku prirode “Vransko jezero” pronađeno oružje hrvatskih ratnika

Da je zadarsko uže i šire područje prepuno vrijednih arheoloških nalazišta poznato je već odavno, a pronađena materijalna svjedočanstva nekih minulih vremena uvijek iznova zadivljuju javnost i struku.

Najnovije arheološko otkriće stiže nam iz Parka prirode Vransko jezero, gdje su istraživanja provedena tijekom ožujka ove godine, u suradnji s Arheološkim muzejom u Zadru.

– Istraživanja dviju kula na Gradini na brdu Osridak u Parku prirode Vransko jezero pokazala su da se ne radi samo o dvije vidljive cilindrične kule već o utvrđenom objektu ispod kojega ima još prostorija, kazao je ravnatelj parka prirode Danijel Katičin, prenosi 24 sata.

Kako je Katičin objasnio, ova se utvrda sastojala od više prostorija nepravilnog kvadratnog tlocrta, od kojih su dosad istražene dvije te su utvrđeni parametri treće. Utvrda je stradala u velikom požaru, na što upućuje najdonji sloj crne gareži i ostaci izgorenog drva debelih od 30 do 40 centimetara. U ostacima debla također su pronađeni vrijedni nalazi – željezni čavli, lonci od grube kuhinjske keramike s ukrasima na karakterističnim za 15. stoljeće te ostatke bogato ukrašene srednjovjekovne staklene čaše.

Pronađeni su prilikom istraživanja i ostaci srednjovjekovnog naoružanja, kao što su vrhovi strelica od samostrela, projektil samostojećeg masivnog samostrela (balista) i metalni predmeti koji su mu pripadali te jedan željezni nož, što ukazuje na postojanje dobro naoružane vojske na tom području tijekom srednjeg vijeka. U kasnom srednjem vijeku su, pak, podignute cilindrične kule, jer se način ratovanja promijenio te je u upotrebu došlo topništvo i artiljerija.

Kako su iz Parka prirode kazali za 24sata, nadaju se da će posjetiteljima ovo biti dodatni motiv posjetiti Vransko jezero.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...