Oni bi u Europu: Turci danas slave godišnjicu osvajanja Carigrada

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju organizira veliku proslavu 563. godišnjice osmanskog osvajanja Carigrada, današnjeg Istanbula, na kojoj vlada očekuje milijun ljudi.

Na obilježavanju će biti i Binali Yildirim, novi čelnik vladajuće Stranke pravde i razvoja i budući premijer.

Proslava će biti kombinacija modernog i srednjovjekovnog, pa će tako paradu osoba u janjičarskim odorama pratiti preleti turskih borbenih zrakoplova.

Mjere sigurnosti bit će iznimne, a vlada opsežno oglašava događaj, koristeći se slikama sultana Mehmeda Osvajača i predsjednika Erdogana.

Na prošlogodišnjem obilježevanju, koje je bilo baš uoči izbora, Erdogan je svoj govor pretvorio u predizborni i žestoko se obračunao s kritičarima.

Nekoć najveći i najbogatiji grad u Europi, više od tisuću godina prijestolnica Bizanta ili Istočnog Rimskog Carstva, pao je 29. svibnja 1453. godine nakon 53-dnevne opsade osmanskih snaga.

Osvajanje Carigrada, koji je u zadnjim godinama bio samo sjena svoje nekadašnje veličine, bio je simbolični dokaz već poznate činjenice: da je Osmansko Carstvo svjetska sila.

Stoljećima je Carigrad bio bedem islamskim vojskama s istoka na putu prema Europi. Njegovim padom Europljani su postali svjesni da je padom “Novog Rima” u opasnosti i stari, sjedište Katoličke Crkve. I stvarno, dva stoljeća poslije Turci su stigli duboko u Europu, zaprijetivši habsburškoj prijestolnici Beču.

Erdogan, koji toliko štuje Osmansko Carstvo da kritičari optužuju da ga pokušava obnoviti, ove će godine govor vjerojatno iskoristi za promociju planirane izmjene ustava koji će zemlju odvesti u čvrsti predsjednički sustav i njemu iznimno povećati ovlasti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...