Potpisan ugovor za katastarsku izmjenu za općinu Kali

U utorak 24. svibnja konačno je potpisan ugovor za provođenje katastarske izmjere za općinu Kali, nakon više godina najava izmjere. U ime naručitelja Ugovor su u Kalima potpisali ravnatelj Državne geodetske uprave – dr. sc. Danko Markovinović i načelnik Općine Kali Duško Vidov. Ugovor su potpisali i predstavnici zajednice izvršitelja – tvrtki koje će raditi izmjeru na terenu: Vedran Car za Cadcom d.o.o. iz Zagreba i Branko Manojlović za Geoprojekt d.d. iz Opatije.

Procijenjena vrijednost katastarske izmjere za katastarsku općinu Kali s porezom iznosi 2,7 milijuna kuna.

Sukladno Sporazumu o provođenju katastarske izmjere na području Općine Kali, Državna geodetska uprava sufinancira 60% iznosa, a Općina Kali 40%. Udio sufinanciranja od strane Općine Kali trebali bi snositi i su-vlasnici katastarskih čestica koji će imati izravnu korist od katastarske izmjere i sređivanja zemljišnih knjiga. Katastarska izmjera trebala bi se po planu provoditi iduće tri godine, a završiti do kraja 2018. godine.

Posljednja katastarska izmjera za Kali – takozvana nova izmjera provedena je 1971. godine. Iako je katastarski ucrtala čestice zemljišta i građevine, nije istovremeno provedena i u zemljišnim knjigama. Stoga su vlasnici čestica često nailazili na probleme identifikacije čestica „stare“ i „nove izmjere“, te morali provoditi skupe i dugotrajne postupke na katastru i zemljišniku Suda.

Skorom katastarskom izmjerom za Kali to bi se trebalo olakšati i ubrzati, a zemljišne knjige ažurirati, pogotovo ako se obistine zadnje najave iz Vlade o spajanju Spajanje gruntovnice i katastra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...