U petak otvorenje Studentskog etnografskog filmskog festivala

Ovaj će zadarski vikend biti ispunjen zanimljivim pričama, oslikanim u 14 etnografskih filmova koliko ih je izabrano u natjecateljski program trećeg Studentskog etnografskog filmskog festivala. Nemojte da vas zavara ovaj studentski predznak – filmovi pristigli na festival mogu konkurirati i onima s mnogo većih, etabliranijih etno, ali i dokumentarnih festivala. Iako pristigli sa čak tri kontinenta, ove godine u uži krug izabrani su europski filmovi – iz Hrvatske, Srbije, Velike Britanije, Švicarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine te Njemačke. Otvorenje festivala zakazano je za petak, 20. svibnja, u 11.30 sati, u Studentskom klubu Božo Lerotić.

Dnevni program, koji se odvija u Studentskom klubu, čine zanimljiva predavanja stručnjaka iz područja vizualne antropologije i filma – festival u petak načinje Vlado Zrnić predavanjem o tehnologiji percepcije, a nastavlja Tanja Bukovčan izlaganjem o udomaćenju etnografskog filma i kroćenju egzotične zvijeri. U subotu možete poslušati predavanja Tomislava Pletenca o anamorfozi etnografskog filma i/ili Ivana Ramljaka o projektu etnografije otočnih kina, prezentiranog kroz hvaljeni film Kino otok.

Filmske projekcije rezervirane su za večernje sate, a održavaju se pod zvjezdanim nebom u parku Kapetanski, vrlo bitnoj, ali i vrlo podcijenjenoj lokaciji. Park se nalazi na bedemu iza zgrade Sveučilišta, a iznad gradske lučice Foša. Zbog svoje lokacije park ostaje skriven i tajanstven široj publici. Nekada je Kapetanski imao ulogu ljetnog kina, ali je već nekih desetak godina park prazan prostor lišen sadržaja. Smještanjem festivala u park Kapetanski organizatori SEF festivala žele pokazati kako je vrlo malo potrebno da se neiskorišteni javni prostori revitaliziraju. Pridružite im se, sudjelujte u ovom malom, ali vrlo posebnom festivalu!

Popis filmova: I’m not leaving Eldon (Švicarska), Flutter (Makedonija, Kosovo, Srbija, Bosna i Hercegovina), Long live the revolutionaries (Njemačka), Poša nan je alavija (Hrvatska), Želim Trgovište (Srbija), Behind the wheel (Velika Britanija), Psihonauti (Hrvatska), Jugglers (Velika Britanija), Fist of memory (Makedonija, Kosovo, Srbija, Bosna i Hercegovina), Between memories (Švicarska), Global eyes (Njemačka), Nije život jedna žena (Srbija), Extended family (Švicarska), Muki (Srbija).

SEF festival organizira platforma etnologa i antropologa ANTROPOP, u suradnji s Odjelom za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru. Glavni pokrovitelj festivala je Studentski zbor Sveučilišta u Zadru, a sponzori, donatori i suradnici su Terra Travel, Kroštula, Coin Zadar, Boutiqe hostel Zadar, HSU, te udruga Porat koja je velikodušno pomogla s uređenjem parka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...